Takže znova v Galerii Rudolfinum

27. březen 2012

V malé galerii pražského Rudolfina začala výstava fotografky Shirany Shahbazi nazvaná Takže znova. Cesta od realismu k abstrakci, od jedinečnosti k multiplikaci. Tak by se dal ve stručnosti označit koncept výstavy Takže znova.

Kurátorem výstavy je David Korecký, který se z tvorby Shirany Shahbazi snažil vybrat ta nejzajímavější díla: „Řekl bych, že tím nejdůležitějším jsou na téhle výstavě vztahy jednotlivých děl a ne ta jednotlivá díla samotná.“
Geometrická abstrakce se ve všech třech místnostech galerie prolíná s realistickými přírodními motivy. Vedle motýla nebo skalní stěny tak visí fotografie s bílým kuželem a modrožlutými obdélníky.

David Korecký upozorňuje, že kromě fotografií je na výstavě i jedno rozměrné plátno s akrylovou malbou: „Akryl na plátně vznikl tak, že Shirana Shahbazi vyfotografovala zátiší. Fotku potom předala do malířské dílny v Íránu tamním malířům, kteří jinak malují reklamy na fasády domů. Dostala tak původně fotografický obraz na plátno obrovských rozměrů.“

02586201.jpeg

Shirana Shahbazi na vernisáži vysvětlovala, že byť některé její fotky vypadají jako počítačem vytvořené a umělé, tak to tak není. Shahbazi používá klasický staromódní fotoaparát a abstraktní obrazce si sama sestavuje z umělohmotných objektů ve svém ateliéru.
Galerie Rudolfinum pokračuje výstavou Takže znova v nastoleném kurzu divácky atraktivních a vizuálně čitelných exhibicí. Fotografie Shirany Shahbazi si totiž může užít i laik bez znalosti širšího kontextu jejich vzniku.

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s ředitelem Galerie Rudolfinum Petrem Nedomou o výstavách Doly. Hutě a Takže znova

Na tuto opticky pestrou výstavu můžete do Galerie Rudolfinum zajít až do 3. června.

Spustit audio