Technokněží: Komiksový mág Alejandro Jodorowsky ředí vlastní galaktickou mystiku

27. prosinec 2017

Další lekci komiksové psychomagie se nám ve své sérii Technokněží, která letos vyšla i česky, pokouší předat scenárista Alejandro Jodorowsky. Tentokrát je to ale spíš jen takové povšechné opáčko pangalaktické ezoterie pro začátečníky než ponor do nejtemnějších hlubin kosmického vědomí.

Jodorowsky patří spolu s Alanem Moorem či Grantem Morrisonem do klubu komiksových scenáristů, které fascinuje magie a spiritualita. Už od sedmdesátých let, kdy ještě v Mexiku natáčel bizarní filmy jako El Topo nebo Svatá hora, se prohlašuje za praktikujícího mystika a neváhá spojovat ezoteriku s těmi nejnižšími patry popkultury. Jeho komiksy jsou vesměs hypertrofované space opery, které se odehrávají v megalomansky rozvržených vesmírech, obývaných desítkami různých civilizací na stovkách různých planet.

Jediné, co se v Jodorowského univerzu (někdy přezdívaném Jodoversum) ovšem děje, jsou různé variace na válčení, vykořisťování, znásilňování, krvavou mstu… a přecházení na vyšší úroveň vědomí. To se většinou děje hrdinům, kteří v jednotlivých příbězích podnikají dlouhé a komplikované poutě za zasvěcením do skrytých hlubin bytí.

Incal: Jak Hloupý Honza ke krystalu přišel

02338785.jpeg

Českým čtenářům komiksů se péčí nakladatelství CREW dostává do rukou další světově důležitá kniha tohoto žánru. V řadě Mistrovská díla evropského komiksu vyšla česká verze osmdesátkové klasiky Incal autorské dvojice Alejandro Jodorowsky a Moebius. Monumentální soubor zahrnuje šest původně samostatných sešitů.

Po vrcholném Incalu a obsáhlých Metabaronech jsou Technokněží už třetím komiksem, ve kterém Jodorowsky hraje tutéž hru na stejném hřišti. Místy to vypadá, jako by scénář tentokrát napsal spíš náhodný automatický generátor vyšinutých nápadů v Jodorowského stylu než mistr sám. Dozvíme se sice, jaké se v Jodoversu pojídají sýry nebo po kterém futuristickém alkoholu se nejlépe zvrací, ale jinak nemají Technokněží příliš šance čtenáře předchozích autorových komiksů něčím překvapit. Sérii navíc nekreslil ani Moebius, který vizuálně stvořil skvělého Incala, ani solidní výtvarník Juan Gimenez, stojící za Metabarony, ale nepříliš vynalézavý Zoran Janjetov. Technokněží tak ukazují, jak velký podíl má na působivosti Jodorowského fantazmagorií kresba.

Více o futuristických sýrech, megalomanských univerzech a komiksové psychomagii si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio