Temnota i ironie. Fantasy po Hře o trůny řeší náboženství i život po globální katastrofě

19. duben 2021

Románová série Hra o trůny změnila nejen quality tv, ale fantasy jako takovou. Žánr, který byl dřív považovaný za únikovou zábavu, se v posledních letech proměnil v komplexní literaturu, ve které vystupují nejednoznačné postavy a řeší se komplikované společenské problémy. Poslechněte si sadu doporučení, kterými knihami si zkrátit čekání na další román George R. R. Martina.

Jak důležitá je vlastně série George R. R. Martina Píseň ledu a ohně pro současnou fantasy? „Předloha Hry o trůny je spíš vyvrcholení tendencí, které byly ve fantasy už na sklonku 80. a 90. let,“ myslí si literární kritik Boris Hokr. Stejně tak současná fantasy se podle něj inspiruje v Martinovi jen částečně a ti nejlepší autoři si hledají vlastní témata.

Čtěte také

V sérii doporučení, co ze současné fantasy stojí nejvíc za to, dojde na umělé bytosti sloužící jako zbraně hromadného ničení, zdolávání armád pomocí bankovních úvěrů, protiválečné vyprávění analyzující jedinou bitvu pohledem desítek postav i na ságu o tom, co se stane, když nějaká společnost přijde o své bohy.

O tom, jak vypadá zdivočelá fantasy verze filmu Kill Bill, co se stane s mrtvými po zániku podsvětí a kde si nastavit etické hranice ve vztahu ke kanibalismu, si poslechněte v příspěvku o nejlepších fantasy knihách poslední doby.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.