Temples na debutu propadli do psychedelického ráje

5. březen 2014

Na jednu stranu neskutečně hitové album, které vás nenechá vydechnout, na druhou kolekce pouze opisující od psychedelických hrdinů let sedmdesátých. To je v kostce debutová deska Sun Structures britských Temples.

Původně měli být Temples pro zpěváka a kytaristu Jamese Edwarda Bagshawa a basáka Thomase Edisona Warmsleyho spíš odpočinkovým projektem. Před dvěma roky se po harcování s předchozími kapelami Sukie a The Moons zavřeli doma, nahrávali si nové nápady a rozhodně neuvažovali, že by se znovu vrhli do koncertování. Jenže pánové se neprozřetelně pochlubili svými čerstvými písničkami na YouTube, a to stačilo labelu Heavenly Records, aby za nimi přišel s nabídkou, která se neodmítá. A tak tu máme po více než ročním čekání kráceném řadou singlů debutové album Sun Structures.

Pokud je pravda, že nový materiál kapela nahrávala DIY způsobem, v šatně, na terase nebo v koupelně Jamesova domu v Ketteringu, pak klobouk dolů. Albu po technické stránce nelze nic vytknout. Navíc původně dvojice se už od začátku přihlásila k adoraci psychedelické vlny rocku let sedmdesátých. Stačí si projít písničky, které čtveřice umístila na svůj facebookový profil, a máte v kostce jasno, co od Temples na debutu můžete očekávat. Vedle příbuznosti s hudbou Birds, T.Rex nebo raných King Crimson na něm najdeme odbočky až k Jethro Tull či Pink Floyd. Vše úhledně podáno v obalu, který už taky nemohl být stylovější.

Hodnocení Sun Structures zahraničními recenzenty můžeme rozdělit do dvou skupin. První nováčky nekriticky velebí a libuje si především v hitovosti kolekce, která v podstatě nemá slabší článek. Pokud máte retro sklony a nevadí vám učesání psychedelického zlatodolu do poprockovějšího tvaru, pak budete debutem Temples nadšeni. Není divu, že kvartetu už dlouhou dobu fandí Noel Gallagher, sám muzikant se silnými retro sklony.

03075460.jpeg

Pak tu ale máme druhou skupinu kritiků, kterým pouze dobře sestavené písničky nestačí. Revival by rádi doplnili o nové impulzy a je pravda, že v tomto bodě má album opravdu přeci jen slabší místo. Musí být deska vizionářská, aby zasloužila výjimečné ohodnocení? Mám za to, že pokud po jejím poslechu vychrlíme desítky jasně čitelných vlivů, vlastního vkladu pak pouze po troškách, máme právo chtít i po jinak bezchybném albu víc.

Hodnocení: 80 %
Temples – Sun Structures (Heavenly rec., 2014) 52:48

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.