Houba místo hostie? O psychedelickém křesťanství s religionistou Janem Blahůškem

26. únor 2023

Psychedelika jsou látky, které způsobují změny ve vnímání reality. Většinu lidí nejspíš překvapí, že mohou hrát důležitou úlohu i v křesťanství. I když je mainstreamové církve považují za něco nebezpečného, existují společenství nebo jednotlivci, pro jejichž spiritualitu jsou velmi důležité. A právě na ty se pořad Hergot! zaměřil s religionistou a teologem Janem Blahůškem z České psychedelické společnosti.

Severoamerická indiánská církev Native American Church, brazilská synkretistická církev Santo Daime nebo mexická šamanka María Sabina –⁠ to je jen pár příkladů, u kterých se specifickým způsobem prolnula původní domorodá víra s křesťanstvím. Mezkalin obsažený v kaktusu peyotl, ayahuasca a psylocibin nacházející se v lysohlávkách pro ně zastávají úlohu svátosti.

Jan Blahůšek

V souvislosti s tématem dojde na kuriózní hypotézu archeologa Johna Allegra, podle které Ježíš coby historická osoba neexistoval, ale měl být jakousi psychoaktivní houbou. Během rozhovoru nezůstane ale stranou ani švýcarský chemik, který objevil LSD. „Mám pocit, že většina lidí v psychedelické komunitě netuší, že se Albert Hofmann hlásil ke křesťanské víře,“ říká na úvod Blahůšek.

Mohlo křesťanství přijít během své historie s psychedeliky do kontaktu? Zajímá vás, jakou měl Hofmann první mystickou zkušenost? A jak dopadl experiment, v rámci kterého studenti teologie dostali během velkopáteční bohoslužby psilocybin? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.