Žába se nelíže, žába se kouří, žába otevírá cestu k bohu. Jaké je vzít si nejsilnější psychedelikum?

30. leden 2018

„Nedá se na to připravit. I pro člověka, který je na psychedelika zvyklý, to bude překvapivý zážitek. Nemáte žádné vize, jen se rozpustíte na energii. Jste všude a všechno,“ říká Sláva Zemánek, který třikrát podstoupil rituál s jedem ropuchy coloradské. Směs psychedelik a dalších látek dostane člověka do stavu, který se přirovnává ke smrti i jednotě se vším. Změní život navždy.

„Před asi rokem a půl jsem se potkal s Octavio Rettigem, lékařem, který s látkou pracuje, a dvakrát jsem ji vyzkoušel. Za 15 minut jsem se dozvěděl a zažil víc věcí než za celý život,“ říká Filip Záruba, animátor a filmař. O rituálu natočil dokumentární film Bufo Alvarius: The Underground Secret. Snímek doplnil 3D animacemi, které mají divákovi nevšední zážitek alespoň trochu zprostředkovat. Filip měl ke spiritualitě blízko už předtím. Studoval filozofii šamanismu, buddhismu, advaita védánty nebo asparšajógy. „Pořád to ale pro mě byla ‚jen‘ otázka víry. Až teď vím, protože jsem si na vlastní kůži zažil, o čem se v knihách píše. Když jsem se dozvěděl, že o žabí látce žádný dokument neexistuje, rozhodl jsem se ho natočit.“

Psychiatr Stanislav Grof: Psychedelika jsou to nejlepší, co se psychiatrii stalo. Doporučil bych je i zdravým

Stanislav Grof

Stanislav Grof je americký psychiatr narozený v Československu, známý jako odborník na využití psychedelických látek v psychiatrii a psychologii. Tvrdí, že jiný stav vědomí navozený psychedeliky může ve správném prostředí za odborné asistence zlepšit zdravotní stav člověka.  LSD, MDMA, marihuana a další zakázané látky podle něho mohou pomáhat například veteránům trpícím traumaty. Podle Grofa víc vojáků spáchá sebevraždu, než umře v boji. Když byl výzkum psychedelik zakázán, vyvinul s manželkou Christinou metodu holotropního dýchání. Mnozí odborníci ji však neberou vážně.

Na rozdíl od jiných psychedelik není k rituálu potřeba žádná velká příprava, žádná týdenní dieta nebo abstinence od jiných látek nebo sexu. Látka se pije nebo kouří, nejsilnější účinek trvá kolem patnácti minut. Působit začne během několika vteřin, ale její dozvuky trvají déle, možná celý život. „Probíhá zhruba měsíční proces, kdy dostáváte různé vhledy,” popisuje Sláva. „Prožitky se intenzivně vrací, někdy stejně silně jako při rituálu. Ale je tam jakási inteligence, nestane se vám, že byste ztratili vědomí, třeba když řídíte nebo pracujete. Ale ve chvíli klidu najednou zjistíte, že jste opustili tělo a jste zpátky ve stavu absolutního původu vědomí.“

Vladislav Zemánek a Filip Záruba

Escobarova žába

Štáb natáčel rituál v Kolumbii s několika Čechy a Češkami, kteří souhlasili s tím, že se ve filmu objeví. Ceremonii vedl šaman Octavio Rettig, lékař, který už látku podle výpovědí podal kolem 7 tisícovek zájemců. Zkušenost neslouží jen k poznání, ale také k léčbě psychických a fyzických onemocnění, obzvlášť tehdy, pokud jsou psychosomatického původu. Sám Rettig tvrdí, že ho žabí jed vyléčil z drogové závislosti na alkoholu, tabáku, kokainu a cracku. Pomáhá prý lidem s posttraumatickou stresovou poruchou nebo se spirituální krizí. Žába se po stěru látky pouští zpátky do přírody, její jed tvoří psychedelikum 5-MeO-DMT, bufotenin a směs halucinogenních tryptaminů.

„Chtěl jsem pro film získat co nejvíce výpovědi lidí, ať máme různé pohledy na věc. Ale přesto, že jsme měli 20 respondentů, všichni řekli to stejné. Možná jsme měli smůlu anebo je ten zážitek prostě univerzální. Poprvé jsem měl strach, snažil jsem se uvědomovat sebe sama, jak stojím na planetě Zemi. Napodruhé jsem se opravdu pustil, zažil jsem ztrátu ega nebo mystickou smrt, samádhi, nirvánu.“ Během prožitku se lidem úplně změní vědomí. Místo, kam se dostanou, popisují jako vše a nic zároveň. Splynutí s absolutním vědomím, vesmírem. Ego se rozplyne, v tu chvíli jedinec jako takový neexistuje. Zkušenost se těžko popisuje slovy, lidská řeč na to prý nestačí. Animace ve filmu jsou podle Filipa Záruby jen skicou toho, co zažil.

Když odezní nejsilnější fáze, vnímání se vrátí do normálu. Ve filmu jsou zachyceni lidé, jak se euforicky objímají s ostatními a nadšeně i vulgárně se podivují nad tím, co právě zažili. „Dostanete se na hranu svých možností, nebo spíš za ni. Zažijete něco, co je pro mysl netypické. Ta pravda a ten zážitek jsou tak silné, že účastníci těžko hledají slova, a proto jsou vulgární. Nechtěli jsme to cenzurovat, neměli jiný způsob, jak to vyjádřit,“ popisuje režisér filmu.

Čtěte takéDát si tripa, ale malýho! Příběhy lidí, kteří experimentují s mikrodávkami halucinogenů

S Bohem a s Bémem

„Žába“ ale nemusí přinášet jen osvícení, může být dokonce smrtelná. Kardiovaskulární systém je totiž při zážitku vystaven velké zátěži. Octavio Rettig tvrdí, že jedinou kontraindikací je strach. Rituál prováděl i s těhotnými ženami nebo schizofreniky. Před takovými experimenty ale odborníci, například Filip Tylš z České psychedelické společnosti, varují. „V tomto s Octaviem nesouhlasím. Každý by měl zvážit, zda je fyzicky a psychicky zdravý. Potvrdil mi, že ve dvou případech došlo k úmrtí. Jeden člověk byl smrtelně nemocen a přál si rituál podstoupit. Druhý případ se stal v Mexiku, účastník měl srdeční vadu, o které se nezmínil nebo o ní nevěděl,“ popisuje Filip Záruba, který si prý uvědomuje odpovědnost vůči divákům, kteří se budou o rituál zajímat. Proto všechny projekce doprovází debata s účastníky a s odborníky.

Bufo alvarius

Ve filmu vystupuje také psychoterapeut Michael Vančura, aby varoval před možnými kontraindikacemi a riziky. Nemluví jen o ropuše, ale o psychedelicích obecně, složitý komplex molekul žabího sekretu ještě není dostatečně prozkoumán. Zážitek je nutné tzv. integrovat, zasadit do kontextu života, zpracovat, porozumět mu a zjistit, jak s ním žít dál. Právě v tom mohou pomoci zkušení terapeuti. Potřebu následné péče má ale podle odhadu Filipa jen pět procent lidí. „Někteří nebyli připraveni na pravdu. Neví, jak s novým poznáním naložit, během patnácti minut se vám zhroutí názorový systém a to je těžké, zvlášť pokud jste celý život byli materialisty. Je lepší, když na to jdou lidé, kteří už mají s psychedeliky zkušenosti nebo se o problematiku spirituality zabývají, meditují, čtou o tom.“

„Pavel Bém šel až do posledního koutu sama sebe a prodělal obrovskou katarzi.“

Odborný lékařský pohled ve filmu nabízí Pavel Bém. Proč zrovna kontroverzní pražský exprimátor, když je odborníků na drogovou problematiku více, vysvětluje Filip Záruba takto: „Pavel Bém sedí v Globální komisi pro drogovou politiku při OSN. Otevřeně nám řekl, že tato látka má terapeutický potenciál a přiznal, že ji sám měl. A že to na něho mělo silný účinek a změnilo ho to. Každý má šanci se změnit a ctím presumpci neviny, nevím o tom, že by byl někdy pravomocně odsouzen.“ Sláva ho doplňuje: „Já jsem shodou okolností u Pavlova zážitku byl. A to nenahrajete. Člověk se stane sám sebou a Pavel Bém šel až do posledního koutu sama sebe a prodělal obrovskou katarzi.“

Pusťte si celý rozhovor, ve kterém oba hosté detailně popisují své zážitky s jedem Bufo alvarius, mluví o tajemném Octavio Rettigovi a tripu Pavla Béma.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.