Tip Bert & Friends: Arthur Russell mi zahrál na srdcovou strunu

19. prosinec 2019
Tip

Tento týden nám hudební tipy dával Albert Romanutti, který stojí v čele kapely Bert & Friends. Doporučuje především dnes již kultovního cellistu a skladatele Arthura Russella. Krom toho také zmiňuje Connana Mockasina a dvě skladby z ranku vážné hudby.

„Zahrál na strunu mého srdce, protože mi přijde, že jeho hudba je krásná v té autentičnosti a v tom home made soundu. A v tom, že se s tím nepáře, nebo tak mi to aspoň přijde,“ říká Albert Romanutti o Arthuru Russellovi. Ten zemřel téměř neznámý jako obskurní postava brooklynského diska, ale v následujících letech jeho hudbu začalo objevovat čím dál více lidí, až se z něj stala dnes již kultovní osobnost a hudebník s velmi specifickým zvukem, kterému dominuje cello a zpěv. Za svého života vytvořil neskutečné množství hudby, která zůstala nevydána a dodnes se tak objevují nové nahrávky – tento rok například Iowa Dream.

„Pro ty, kdo ho neznají, moc doporučuju Connana Mockasina,“ pokračuje Romanutti. Mockasin hrál letos v květnu v Praze a loni mu vyšla deska Jassbusters. Jeho hudba sází na excentričnost a najdou se v ní až psychedelické prvky, takže není překvapením, že pro Romanuttiho je to zásadní hudebník.

Na závěr Albert říká, že poslouchá i hodně klasické hudby, a rád by zmínil především skladby Stabat Mater od Pergolesiho a 3. symfonii od Henryka Goreckého.

autor: Jan Jindřich Karásek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.