Tip Hellwany: Hudba zpěvačky Babé Sila mi připomíná zhudebněné básně

7. únor 2019
Tip

Hellwana, vítězka exportní soutěže Czeching, tento týden doporučuje hlavně tuzemské začínající hudebníky. Po návratu z festivalu Eurosonic ale nejvíc poslouchá i jednu z účastnic festivalu – maďarskou R&B zpěvačku Babé Sila, jejíž písně jí připomínají zhudebněné básně.

Výběrem interpretů chce rapperka upozornit na talentované začátečníky. Díky dalšímu showcaseovému festivalu, Nouvelle Prague, objevila amerického zpěváka J3RRYho Homese. Ve studiu Savec viděla jeho rapovou show, na které ji nejvíc bavila interpretace pocitů a zkušeností. Upozorňuje ale i na českou začínající zpěvačku ZUZANU. Ta momentálně žije v Londýně a vymyká se svými povedenými live sessions. Nezapomíná ani na svého DJe pod jménem Cyper Sound, na jehož nejnovějším EP hostují významná jména českého grimeu, jako jsou rappeři pain nebo Lloyd Lynch. Pro dobití energie pak rapperka doporučuje navštívit nejbližší koncerty reggae-funkové skupiny Jsem z toho jelen. Výčet jejích oblíbených „beginners“ zakončuje mladým jabloneckým rapperem Mitasem, na kterém oceňuje jeho drsnější přístup k tématům z osobního života nebo politiky.

Jaké začínající interprety byste si měli najít a poslechnout? Která zpěvačka ji na Eurosonicu bavila nejvíc? Poslechněte si hudební tip rapperky Hellwany.

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.