Tip Kaye Buriánka: Nový singl hardcore „superkapely“ Hammered Hulls nesmíte minout

29. srpen 2019
Tip

Kay Buriánek, zpěvák skupiny FVTVRE, tento týden doporučuje nový singl kapely The 1975, nihilisticky tvrdou spolupráci skupin Fuck & Bound a Haunted Horses a EP zkušených amerických hardcore hudebníků, kteří si říkají Hammered Hulls. 

Kapela The 1975 minulý týden vydala singl People k připravovanému albu Notes On a Conditional Form, kterým ihned rozdělila svoje fanoušky na dvě nesmiřitelné skupiny. Jedni jim překvapivý hudební obrat nedokážou odpustit, druzí reagují s nadšením. „Jsem tak někde uprostřed, protože mi ten track sice přijde trochu cheesy, na druhou stranu kvituju odvahu udělat něco, co absolutně nikdo nečekal,“ dodává Kay s tím, že se o to víc těší na desku, která by podle kapely měla vyjít na konci února příštího roku.

S nadšením pak Kay doporučuje spolupráci dvou jeho oblíbených kapel Fucked & Bound a Haunted Horses. Na společnou nahrávku, kterou vydaly na podporu společného amerického  turné, přispěly obě skupiny dvěma písničkami. „Zatímco Haunted Horses vysmahli dva úplně nový nihilistický a sakra tvrdý songy, který jsou oba skvělý, Fucked & Bound dali jeden živák z Laundry Room Studio a absolutní skvost: cover jednoho z mých nejoblíbenějších songů od Sonic Youth – Kool Aid,“ dodává nadšeně Kay.

Zpěvák kapely FVTVRE na závěr připomíná washingtonský label Dischord, na kterém na začátku srpna vyšel třískladbový vinyl americké hardcore kapely Hammered Hulls. Uskupení vzniklo po letech známostí nevymazatelných jmen washingtonské hardcore scény. „Je to oldschoolová parta lidí, kteří se znají už dlouho a na scéně figurují století. Nikdy se ale nesešli v jednom hudebním projektu,“ připomíná zpěvák unikátnost nahrávek a nezapomíná vyjmenovat hudebníky jako Aleca MacKaye – bratra Iana McKaye, který založil label Dischord a kapelu Fugazi –, baskytaristku Mary Timony, známou z kapel Autoclave nebo Wild Flag, nebo bubeníka Chrise Wilsona, přicházejícího z projektů jako Ted Leo+Pharmacists nebo Titus Andronicus. „Pokud vás baví Faith a Ignition, a samozřejmě Fugazi, ale chcete slyšet i nový věci, tenhle singl prostě nesmíte minout,“ zakončuje svůj vyčerpávající výčet. 

Co si Kay Buriánek myslí o novém singlu kapely The 1975? A jakou hardcore nahrávku byste rozhodně neměli minout? Poslechněte si Hudební tip.

 

autor: Jiří Kordík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.