Toby Driver o rezistenci k žánrům: Vlastně nevím, co si představit pod nálepkou avantgardní gotika

7. březen 2023

Když v Praze vystupoval se sólovým albem They Are the Shield, zpíval do pozlaceného mikrofonu a bylo to v něčem příznačné. Americký skladatel, multiinstrumentalista a zpěvák Toby Driver byl vždy estét, který se nebál pokoušet hranice kýče, jemuž ale jeho hudba zároveň vzdoruje svou náročností. A ať už se bavíme o kapele Maudlin of the Well nebo Kayo Dot, pokoušel vždy i hranice tvrdé kytarové hudby.

Když teď do Evropy vyrazil na turné ku příležitosti dvacetiletého výročí alba Choirs of the Eye, udělal podobný krok jako mnohé metalové kapely. Kayo Dot jsou ale lecčím, jen ne další metalovou skupinou v řadě. Příčin je hodně a Driver v Modelářích mluví mimo jiné o tom, že ke každé nové desce přistupuje tak, aby byla odlišná od těch předchozích. To se týká jak jeho kapel, tak sólových desek, respektive čerstvého newageového projektu Alora Crucible.

Zatímco v Kayo Dot oslňuje komplexními kompozicemi, na sólových deskách se více soustředí na jednoduché struktury a variování jednoho, dvou motivů. Všechny jeho nahrávky ale působí, jako by k nám přicházely z jiných světů. I díky naprosté nezařaditelnosti to měl Driver vždy docela těžké a jako jeden z mála muzikantů o tom neváhá otevřeně mluvit.

Zhruba před deseti lety se Kayo Dot do Evropy vraceli takřka každý rok, aktuální návrat oddálily ale i jiné okolnosti než pandemie. Jaké? S kterými kapelami letos Driver ještě vyrazí na cesty? A čeho jiného se od něj dočkáme?

Která deska Kayo Dot je podle Tobyho Drivera nejsmutnější a proč? Jaký je jeho vztah k metalovým fanouškům? A kde se vzal nápad jet turné k výročí vzniku kapely? Dozvíte se v Modelářích.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.