Tohle sci-fi není pro konzervy. Současná space opera řeší kolonialismus, gender i mezidruhové vztahy

14. září 2022

Sci-fi příběhy z daleké budoucnosti, kde lidstvo expandovalo do vesmíru, se dnes mohou zdát jako zastarávající větev žánru. V posledních letech ale vznikly pozoruhodné romány, ve kterých se novátorsky řeší gender, kolonialismus, vztahy mezi inteligentními bytostmi a nakonec i představa, jak by vlastně mohlo takové vesmírné společenství vypadat.

Neobvyklý pohled na klasické téma mezigalaktické války přináší trilogie Mašinérie říše od transgender spisovatele Yoona Ha Leeho. „Společnost budoucnosti je založená na takzvaném kalendáři a je úplně ovládaný obskurními zvyky,“ říká Boris. „A ve chvíli, kdy se někdo začne chovat podle jiného kalendáře, tak jim to narušuje celou realitu.“ Z brakového žánru military sci-fi se tak stává čtivá, i když hodně nezvyklá přehlídka surreální jinakosti.

Čtěte také

Naopak ve světě knih spisovatelky Becky Chambers vládne harmonie. „Všechno u ní prolíná myšlenka, že ve vesmíru nakonec nejvíc záleží na tom najít někoho, kdo vás obejme, když to potřebujete,“ dojímá se Boris. „Je to taková space opera všedního dne. Nejde tam o velkolepé konflikty a dobrodružství, ale zabývá se spíš každodenností a důležité jsou vztahy mezi postavami různých živočišných druhů,“ dodává Tonda.

Autorka Arkady Martine se ve své knize Vzpomínka zvaná říše zase zabývá kolonialismem. Román vypráví o vesmírné stanici na okraji velkého vesmírného impéria. „Jde tam o pozici malých státečků na okraji velkých říší. Důležité přitom není ani tak to, že by říše převálcovala tyhle státečky silou, ale spíš o otázku, jak moc ovlivňuje kulturu a způsoby myšlení v těchto územích,“ říká Boris. Kromě nových autorů se Tonda a Boris věnovali také dvěma starším žánrovým klasikám, které nedávno vyšly česky – cyklu Kultura od Iaina M. Bankse a sérii Hyperion od Danna Simmonse.

Více o intergalaktickém katolicismu, civilizacích bez genderu a umělých inteligencích vyhlazujících celé planety ve jménu dobrých úmyslů si poslechněte v celém rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.