Klerofašista ze Středozemě a Prsteny bezmoci. J. R. R. Tolkien je pořád klasik fantastiky

9. květen 2022

Slavná filmová trilogie Petera Jacksona Pán prstenů slaví v těchto letech dvacítku. Na podzim bychom se navíc měli dočkat nového seriálu ze světa Středozemě Prsteny moci. Podaří se tvůrcům znovu oživit fascinující svět zakladatele epické fantasy? A jak se vlastně na Tolkienův odkaz máme dívat dnes?

„Myslím si, že Tolkien v něčem překonaný je, ale v něčem je nepřekonatelný. Jde o to, že své vyprávění nepojímal jako historickou fikci s fantastickými prvky, ale mnohem víc jako mýtus,“ říká literární teoretik Boris Hokr, který si nechává přezdívat „vousatá Galadriel“.

Boris Hokr

Na nový seriál Prsteny moci se Boris moc netěší. „Děj se odehrává před Pánem prstenů a tvůrci nemají moc podkladů od samotného Tolkiena, takže budou muset vařit z vody. Navíc to vypadá, že chtějí napodobit Hru o trůny, která původně vznikla právě jako anti-Tolkien,“ popisuje. „Navíc se mluví o tom, že Galadriel je tam mladá, a přitom jí má být mezi 8000 a 27 000 lety, což teda není úplně mladice,“ dodává.

Řeč přišla i na to, co byl vlastně Tolkien zač, a jak to ovlivnilo jeho psaní. „Byl asi, řekněme, konzervativní člověk, takže mu vadilo narušení venkovské krajiny a třeba první automobily. Ozývá se tam právě vědomí, že krásná anglická příroda v jeho době nenávratně zaniká, ale také zkušenosti ze zákopů první světové války,“ myslí si Boris.

Pán prstenů má i řadu kritiků mezi uznávanými autory. „Michael Moorcock o Tolkienovi třeba napsal, že je klerofašista,“ zmiňuje. „Ale to je tím, že Moorcock je starý známý anarchista a hipík, takže má úplně jiné vidění světa. Další Tolkienův kritik China Miéville je levicový intelektuál, takže Pán prstenů s jeho triumfálním zvoláním Návrat krále je jeho přirozený nepřítel.“

O tom, zda má mít seriál ze Středozemě sexuální kouče, která německá powermetalová kapela nejlépe vystihuje Tolkienova ducha a jestli by se Jamesovi Cameronovi líbil Pád Gondolinu, si poslechněte v rozhovoru Antonína Tesaře s Borisem Hokrem.

Knihy J. R. R. Tolkiena s mapami, které autor sám nakreslil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.