Torontský hc/punk rozpálí Sedmičku

27. listopad 2008

Strahovská Sedmička přivítá v pátek 5. prosince torontské Fucked Up. Legendami opředená kapela, která likviduje kluby, televizní studia i vlastní tělesné schránky, nám opět přijede ukázat, jak má vypadat ten správný hc/punk cirkus. Jako předkapely se představí thrashcore bijci Lahar a Intrikan.

Dvanáct hodin nepřetržitého hraní ve výloze nějakého obchodu v New Yorku, koncert na záchodcích, společná skladba s Nelly Furtado, rozmlácené televizní studio, křest nové desky, na kterém s nimi Moby zpíval Blitzkrieg Pop od Ramones. Fucked Up toho v poslední době stihli opravdu hodně a kromě toho ještě stíhají být skvělou kapelou, která neustále posunuje hranice a to doslova ve všech směrech.

Skutečně by mě před pár lety, kdy jsem naprosto konsternován otáčel singl Police pořád dokola, ani ve snu nenapadlo, kam až se tahle parta prostřílí, ale musím říct, že mě neuvěřitelně baví jejich cestu sledovat a nezbývá mi nic jiného, než ji respektovat. Prvních 5 singlů (první 3 roky existence vydávali jen sedmipalce) znělo přesně jako mix Negative Approach a Poison Idea a to opravdu doslova. Absolutní nabušenost, chytlavost a tvrdost, skvělé texty i obaly. Naprosto předpisový hard core punk s jedním z nejlepších vokálů, který jsem kdy slyšel. Pak vyšla dlouho očekávaná první deska s názvem Hidden World a od té doby se píše trochu jiný příběh, protože Fucked Up nahráli album, které bylo v mnoha ohledech úplně jiné než všichni (včetně mě) čekali a přitom tolik respektovalo kořeny ze kterých vyšlo.

Když jsem ho slyšel poprvé byl jsem zklamaný a trochu naštvaný, ale dal jsem mu další šanci a někdy při třetím poslechu jsem si ho totálně zamiloval. Pod slupkou zdánlivé monotónosti se neustále něco děje a ta deska doslova zlomila tříminutový limit, který do té doby platil, jestliže jste chtěli napsat dobrou punkovou skladbu. Některé věci na Hidden World mají okolo 6 minut, přesto neztrácejí tah a dokáží udržet vaši pozornost. V téhle chvíli vstoupila do Fucked Up zvláštní poetika, která tam sice byla vždycky, ale teď se vedrala na povrch. Když jsem se o tom naposledy bavil s bubeníkem Jonahem (jinak kytarista Career Suicide), tak říkal, že prostě dostali od Jade Tree hodně peněz na studio, tak zkoušeli, kam až můžou zajít. I když mě to trochu překvapilo, rozhodně jsem ocenil upřímnost, se kterou mi tuhle informaci sdělil.

00822468.jpeg

Po celou dobu si pak Fucked Up udržují starý dobrý punkový náboj a hlavně zůstávají nohama na zemi, přestože se z nich stává fenomén. Jejich koncerty jsou čistou esencí sarkasmu, vtípků a poctivého hc/punku zahraného nadoraz a přesně takový nás čeká i teď.

autor: Banán
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.