Tripody pozdního kapitalismu. Komplex se vydal s Markem Fisherem na procházku po východní Anglii

31. červenec 2019

„Je duben, ale zdá se to jako léto,“ zní v úvodu audioeseje On Vanishing Land od filozofa Marka Fishera a umělce Justina Bartona, která byla původně vystavena – tedy vznikla – už v polovině nultých let, ale byla ke slyšení jenom v galeriích. Díky péči nového sublabelu britského vydavatelství Hyperdub vychází na nahrávce, kde k procházkám po východní Anglii hraje hudba od Gazelle Twin nebo Raime – a v aktuálním Komplexu zazněla v rozhlasové premiéře.

Fisher a Barton nás v audioeseji On Vanishing Land berou na procházky po přímořských oblastech v Suffolku na východě Anglie. Pozastavují se v nákladním přístavu pro kontejnery Felixstowe. „Přístavní jeřáby, jež se tyčí nad upadajícím přímořským městem, připomínají tripody z povídky H. G. Wellse,“ podivuje se Fisher. V přístavu chybí jakékoli stopy lidí, ti sedí v kabinách jeřábů nebo kancelářích, což vnímá jako důkaz toho, jak se za poslední desetiletí změnila práce: „Je to triumf kapitálu.“ A nejlepším soundtrackem k procházkám po Suffolku je album Briana Ena Ambient 4: On Land z roku 1982, ze kterého jsou v audioeseji slyšet ukázky.

Leitmotivem On Vanishing Land jsou otázky po tom, jaké síly řídí naši společnost. „Kapitál je na každé úrovni tajuplnou entitou: vykouzlený z ničeho a ovlivňující všechno,“ zazní později v eseji a Fisher tak navazuje na svůj stěžejní pojem – kapitalistický realismus. Popisuje ho jako všudypřítomnou a všeobjímající atmosféru, která ovlivňuje kulturu, organizaci práce a vzdělávání – a proniká i do naší vlastní imaginace. On Vanishing Land ale neprovokuje jen k přemýšlení, na posluchače působí uklidňujícím dojmem, protože pro Marka Fishera byly procházky především odpočinkovou aktivitou, kdy mohl utéct před vnějším tlakem, stresem z akademické práce i roztěkaností digitální doby. Audioesej navíc díky archivním nahrávkám ho nepřenáší jen na jiná místy, ale i do jiného času.

Jak to vypadá v „Jurském parku“ pozdního kapitalismu na východě Anglie a jak moc sám se musel cítit Michael Collins ve vesmíru? Pusťte si Komplex.

Playlist:

Carla Dal Forno – Took A Long Time (Kallista Records, 2019)
Slowthai – Nothing Great About Britain (Method Records, 2019)
Brian Eno, Roger Eno & Daniel Lanois – Silver Morning (EG / Polydor, 1983)
Brian Eno, Roger Eno & Daniel Lanois – An Ending (Ascent) (Virgin / EMI Records, 2019)
Brian Eno, Roger Eno & Daniel Lanois – Like I Was a Spectator (EG / Polydor, 1983)
Mark Fisher & Justin Barton – On Vanishing Land A (Flatlines, 2019)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.