„Trochu jsme se báli, ale mají skvělý cit.“ Waterbased pomáhají s albem Aid Kid a Jonatán Pastirčák

20. květen 2022

V Praze usazené slovenské dreampopové duo Waterbased, které tvoří Julls Mihalyiová a Ľubo Krajňák, připravuje na letošní rok debutové album. Za sebou už má nominace na slovenské Radio_Head Awards nebo koncertování na festivalech Sharpe a TAKT. „S deskou nám pomáhají Jonatán Pastirčák a Aid Kid a pracují s námi velmi citlivě,“ říká Julls, která společně s Ľubem představila v našem studiu svůj zasněný i temný pop.

V období nominací na slovenské Radio_Head Awards 2020 byl Waterbased v podstatě ještě sólovým projektem Julls. „Ten nominovaný song jsem udělala s jedním americkým producentem, Ľuba jsem oslovila až potom,“ vysvětluje genezi kapely. Podle Ľubových slov následovalo intenzivní zkoušení a tvorba a následně také zapojení Ondry Mikuly a Jonatána Pastirčáka do pozice producentů.

Waterbased

„K Aid Kidovi jsme se dostali přes doporučení od kamarádů a Jonatána jsme zase poznali na festivalu Sharpe. Trochu jsem se bála, kam to posunou, protože víme, jaké má Jonatán rád zvuky, ale pracují s námi oba velmi citlivě a vědí, co kam dát a použít a jsou shovívaví,“ usmívá se Julls, která má za sebou mimo jiné deset let zpěvu ve sboru.

Ľubo je oproti tomu kytarový samouk. „Chtěl jsem v mém rodném městě porušit vzorce všech kytaristů a víc s tím nástrojem experimentovat. V kapele Fúzy Múzy jsem rozbíjel klasický kytarový sound a některé ty prvky aplikuju i teď do Waterbased.“

Jak dlouho Julls trvalo, než zjistila, jaký styl hudby sedí jejímu zpěvu? Jde u Ľuby dohromady vášeň pro malbu a hudbu a do čeho nejraději investuje? Poslechněte si celý rozhovor i čtveřici písní Polaroid, L-Gain, Nothing a First Time, které Waterbased zahráli živě v našem studiu!

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.