Trumpety všech zemí spojte se

12. červen 2009

Skládáte si doma písničky, ale nevíte, jak je podat tak výjimečně, abyste zaujali skauty z hudebních vydavatelství? Těch fíglů je bezpočet, ale Benedikt H. Hermannsson přišel s konceptem, který svou jednoduchostí prostě vyrazil dech.

Popadl své songy a nahrál je s vesnickou dechovou kutálkou, kterou má každá druhá větší víska k dispozici. Že vás to už také napadlo? A dotáhli jste tento nápad až do konce? Asi ne, protože Benediktova kapela Benni Hemm Hemm se svým nápadem slaví úspěchy doslova na obou stranách Atlantiku. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Benediktem H. Hermannssonem

Island žije moderní hudbou a je otevřený nezávislé muzice. A teď nemluvím pouze o Sigúr Rós, Björk a dalších "zasloužilých" harcovnících. Když před čtyřmi roky vydal 24letý Benedikt Hermannsson svoji první bezejmennou desku pod hlavičkou projektu Benni Hemm Hemm, hned za ni inkasoval cenu pro nejlepší islandskou desku roku 2005. Jak už jsem naznačil, šlo o prosté písničky obtěžkané bohatou dechovou sekcí, ovšem pozor, na hony vzdálené tolik populárnímu balkánskému nebo ska řádění. Nekomplikované popěvky spíše nasávají inspiraci na prohřátých plážích západního amerického pobřeží. Hippie rozzářená atmosféra sice k islandským lezavým marastům tolik nesedí, ale Benedikt písničky podává spolu s až čtrnáctihlavou doprovodnou smečkou tak samozřejmě, že jakékoli pochybnosti jdou stranou. Jako by se Polyphonic Spree spojili se Sufjanem Stevensem a přijali i new country ducha Lambchop.

00938705.jpeg

Mimo rodný Island jim pomohl berlínský nezávislý label Morr Music, který jim vydal v reedici první i druhou desku Kajak. Stejně jako dva roky stará deska, tak i čerstvá novinka Murta St. Calunga pokračuje v malbě podobnou sestavou barev. Barev povětšinou jásavých, kdy do bohatých dechových aranží se nově vplétají i houslové party a tradiční minimalisticky rocková rytmika vše popohání různou intenzitou kupředu. CD Kajak trpělo syndromem přepálení začátku, kdy ďábelsky nastartovaná atmosféra CD vyvanula pryč v příliš mdlém závěru. To u třetí desky Benni Hemm Hemm nehrozí. Spíše se podobá debutu, který se pohyboval v rychlejších bigbandových otáčkách. Exkluzivitu nahrávky v očích Evropana navyšují texty, v drtivé většině v islandštině. Jednou z anglických výjimek je ohraný kousek Early Morning Rain původně od Gordona Lightfoota, který v Benniho úpravě do nové sestavy písniček hravě zapadl.

00938708.jpeg

Deska Benni Hemm Hemm Murta St. Calunga není bombou z čistého nebe, jakým byl čtyři roky starý bezejmenný debut. Pozvedá ale kvalitativní laťku formace po znatelném poklesnutí druhého alba Kajak znovu výše. Vzhledem k pomalu přicházejícímu létu ji můžete brát jako první lákadlo nadcházejících radovánek. Asi jste netušili, že přijde právě z Islandu, že?

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio