Turban a beatová pomLáska

30. březen 2013

Jedenatřicátý Turban vystopoval první výhonky nových tracků, při jejichž poslechu praskají nejen vejce; jarní speciál přinesl opulentní beatové hody, hody, doprovody – doprovodný program nejen pro cestu na velikonoční ostrůvky kvalitní produkce.

RL Grime se Salvou by si mohli do kolonky zaměstnání klidně napsat „We Make Bangers Even More Bangin‘“ – dokazuje to další kus z jejich předělávkového tažení, kterým je tentokrát singl What A Shame z nové desky Jamieho Lidella. Rozhodně žádná ostuda. S bristolským Jokerem stále nejsou žerty, minimálně co se týče klubových monster; jeho nawooblovaný purple sound stále nesklouzává k současným trapovým klišé, ve výsledku však na parketě funguje stejně. Tedy dobře.

Na světlé straně tanečního parketu operuje duo Mount Kimbie, které chystá druhou desku na Warpu; první vlaštovka, kterou je návykový track Made To Stray, rozhodně jaro dělá – minimálně v Turbanu. Podobně jako nejnovější EPčko Make You další dvojice Sepalcure (neboli Machinedrum a Braille), která už se svými emotivně meandrujícími beatovými konstrukcemi stačila zapsat zlatým Braillovým písmem do nejnovější historie taneční hudby. Titulní track jejich nejnovějšího počinu – samplující starý hit od Whitney Houston – je opět výtečně ochucenou nádivkou toho nejlepšího ze současné lehkonohé urbánní dance music od footwurku k jemnému houseu.

Stejnou radost má Turban i z tvorby domácího beatového fantoma FNTM, který právě vydal na labelu Ty Nikdy EP Gameplay. Další důkaz toho, že i v našich končinách se klube zvuk souměřitelný s nejčerstvější klubovou výslužkou za hranicemi. Za hranice všedních beatů proniká i glasgowský rodák a nynější barcelonský rezident Sega Bodega – producentského kolegu Rustieho a Hudsona Mohawka si už kromě Turbanu stačila mimořádně oblíbit i Mary Anne Hobbs; a brzy snad začne své eklektické beaty Sega segat i na Slugabedově labelu Activia Benz.

00973026.jpeg

O permanentní slasti z nové líhně tracků od Ryana Hemswortha, Deeche, Kingdoma a dalších, která bude, doufejme, trvat pořád a furt, se snad už ani nemá cenu dlouze rozepisovat – Turban vám totiž garantuje, že ve světě nových beatů se žádná jarní únava rozhodně nekoná.

Playlist – Turban 30. 3. 2013:Jamie Lidell – What A Shame (RL Grime & Salva remix) (Warp, 2013) Joker – Newham Generals (Kapsize, 2013) Pinch & Roska – Shoulda Rolla (Tectonic, 2013) Mount Kimbie – Made To Stray (Warp, 2013) Sepalcure – Make You (Hotflush, 2013) Sepalcure – The Water's Fine (Hotflush, 2013) Kingdom – Bank Head ft. Kelela (Fade To Mind, 2013) Sega Bodega – Luxor Quest I & II (Week of Wonders, 2013) FNTM – Crystal (Ty Nikdy, 2013) FNTM – Who's On The Riddim (Ty Nikdy, 2013) Deech – Rotor (self-released, 2013) Ryan Hemsworth – Proto (Lefse, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio