Turban a beaty z regálu Nonfiction

19. říjen 2013

Turban obdivuje producenty, jejichž zvuk se nestává ani po několika releasech předvídatelný; tvůrce, jejichž beatová škála dalece přesahuje klubové mantinely. Přesně takový je i beatmaker The Range, jehož debutovou desku Nonfiction si Turban pustil do své intimní aurální zóny. A to doopravdy.

Album Nonfiction spatřilo světlo světa na labelu Donky Pitch – a i na značce s tolik svérázným zvukem vyčnívá právem do popředí. Mladík z města Providence si už stačil vysloužit přirovnání k Four Tetovi nebo Caribou, zejména pro inovativní perkusivní složku svých tracků – dle vlastních slov ho coby bubeníka jednoduché beatové rastry nebaví.

Skladby (doopravdy jde spíše o „skladby“ než „tracky“) na desce Nonfiction jsou verzatilní (v dobrém slova smyslu) – to, co může ze začátku znít jako klasicky špinavý grime, se posléze plynule překlopí v melancholickou hru se samply; jinde se ze zklidněného klavírního úvodu nečekaně vyloupne potenciální heavy banger a plnič parketů.

The Range se však rozhodně nezaměřuje jen na ně – a je jen na vás, v jakém prostředí si jeho univerzální a až nečekaně emotivní debut dokážete užít. Turban už má vyzkoušeno, že beaty/nebeaty z regálu Nonfiction fungují skvěle takřka v každém kontextu.

Turban – playlist 19. 10. 2013:
S-Type – Rosario (LuckyMe, 2013)
Deech – uuUu (self-released, 2013)
Daedelus – Paradiddle (Anticon, 2013)
Boxcutter – Travel By Dragonfly (self-released, 2013)
Darq E Freaker – Psychosis (All City, 2013)
Nguzunguzu – Mecha (Fade To Mind, 2013)
Ital Tek – Ultra (Planet Mu, 2013)
Ital Tek – Challenger Deep (Planet Mu, 2013)
DJ Rashad – Acid Bit ft. Addison Groove (Hyperdub, 2013)
The Range – Loftmane (Donky Pitch, 2013)
The Range – Jamie (Donky Pitch, 2013)
The Range – Postie (Donky Pitch, 2013)
The Range – PS 3 (Obey City Remix) (Donky Pitch, 2013)
LB – Bound 3 (self-released, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio