Turban a Knihy jungleu (v trapu)

4. květen 2013

Stylovým crossoverům a mutacím klubového názvosloví se Turban věnuje pravidelně – mezi současné žánrové hybridy teď vedle juke-trapu (Slick Shoota) a juke-jungleu (Dream Continuum, Machinedrum) zapadl také resuscitovanou raveovou nostalgií zavánějící jungle-trap.

Na stejnojmenné volně šiřitelné kompilaci Jungle Trap se podíleli beatoví střelci jako Decibel, DJ Cable a další – a do trapistického hávu zahalili oldskoolový jungle zvuk matadorů jako Shy FX a dalších. Může znít s podivem, jak perfektně pasuje amen break do trapových rytmů a „smutných“ (ve skutečnosti veselých) dropů – každopádně to zní moc dobře.

Coby ultimátní žánrový mutant se už delší profiluje také původem brooklynský producent a nynější LA rezident Ezra Rubin aka Kingdom. Coby své vlastní klubové království provozuje značku Fade To Mind, která je zaoceánskou odnoží ostrovních Night Slugs – na obou labelech pak Kingdom vydává svá temná beatová torza na bázi R&B, grimeu, houseu a jukeu. Na jeho připravované EP Vertical XL už se Turban klepe nějaký ten pátek.

A klepal se také v pátek na premiérovém tuzemském vystoupení skotského producenta, který vystupuje pod jménem Lockah a jehož poslední EP Only Built 4 Neon Nites na labelu Donky Pitch už vychvaloval před nedávnem. Bezešvý set bez jediného hluchého místa meandrující mezi glitchovitými zlomky, neonovým popem, valivým trapem a skvěle napojenými novinkami z dílny zmíněných Night Slugs a dalších spřízněných tvůrců, jako je třeba moskevský 813, Turban dočista odzbrojil – a spolu s Janem Nerudou říká: „Jen dál!“ Takováto euforická vystoupení současných beatových eklektiků jsou totiž pro Turban stále nejdál.

Turban – playlist 4. 5. 2013:
Young Scooter – Colombia (Shlohmo remix) (Friends of Friends, 2013)
Jaw Jam – The Truth (Lockah remix) (Tuff Wax, 2013)
The Range – PS3 (Obey City remix) (Donkey Pitch, 2013)
123Mrk – Pleasure (Obey City remix) (Infinite Machine, 2013)
Miguel – Do You... (Cashmere Cat remix) (RCA, 2013)
Kingdom – Corpse (Fade To Mind, 2013)
Decibel – Lite (Do Androids Dance, 2013)
DJ Cable – Original Trappah (Do Androids Dance, 2013)
Clams Casino – Bookfiend ft. MF Doom (Lex Records, 2013)
Jon Hopkins – Open Eye Signal (Domino, 2013)
Sophie – Nothing More To Say (Jackmaster Dub) (Huntleys and Palmers, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio