Turban a staré známé nové tváře

10. srpen 2013

Turban se právě dočkal padesátého dílu – a doufá, že si je s čerstvými beaty stále „fifty-fifty“. V lehce jubilejním vydání se zaměřil na několik starých známých nových beatových tváří, kteří jej provázejí už startu.

Nemohl chybět beatový vojín Ryan Hemsworth, který rozhodně nepotřebuje zachránit – talentovaný kanadský mladík tentokrát přispěl do Turbanu svou „troškou“ v podobě nakažlivě chytlavého pop-tráčku Day N' Nite se zpěvačkou LIZ z labelu Mad Decent a také brilantním mashupem ASAP Rockyho a Britney Spears. Podobných mashupových perel má plaše vyhlížející klučina ostatně v rukávu celý pytel, jak se můžete přesvědčit na některém z jeho četných živých vystoupeních.

Podobně úctyhodnou zásobou čerstvých úlovků z beatového oceánu se může pyšnit i ruský hasič a beatmaker 813 – vedle skvělého EP na labelu Activia Benz a čerstvé placky Espoir Voyage na Apothecary Compositions (kde se o remixů jeho tří tracků chopili další Turbaní oblíbenci Obey City a Lil Texas) pravidelně krmí oficiálně nevydanými tráčky i svůj Soundcloud – Turban radí sledovat (a poslouchat)!

Starým známým „homo-novusem“ beatového světa a Turbanu je i brooklynský beatový bijec Baauer – Turban tvrdí, že autor virální senzace Harlem Shake byl „Cooler Before He Was Cool“ – a k ověření tohoto opět doporučuje nahlédnout na jeho Soundcloud na skladby starší jednoho roku. The Older, The Better – což, jak Turban doufá, nebude platit i pro jeho slibované debutové EP pro LuckyMe.

02960900.jpeg

A na závěr pár zajímavých „nově“ přišedších ze zámoří – kalifornský kolektiv Wedidit má další poctivý zářez na beatové pažbě v podobě split EP producentů Arnolda a C.Z. (Turbanu se nepodařilo zjistit, zda je o státní poznávací značku). Slovy Turbanu jde o „trochu trapu trochu jinak“ – a podobně by šel nazvat i projekt Future Brown, za kterým stojí ostřílení tvůrci Nguzunguzu, Fatima Al Qadiri a J-Cush z labelu Lit City. Takových beatů do budoucna jen houšť!

Playlist:
ASAP Rocky - Thuggin' Noise (Ryan Hemsworth edit) (Folie Douce, 2013)
Ryan Hemsworth x LIZ - Day N' Nite (self-released, 2013)
Baauer - Iced Up (self-released, 2012)
Big Dope P - Turnt Up (Eloq remix) (Moveltraxx, 2013)
813 - Espoir Voyage (Apothecary Compositions, 2013)
813 - Village (Obey City remix) (Apothecary Compositions, 2013)
Obey City - Cyber Stream (LuckyMe, 2013)
S-Type - Sweet Vixen (LuckyMe, 2012)
Lil Silva - Salient Sarah ft. Sampha (Good Years, 2013)
Future Brown - Wanna Party
Arnold - Plus and Minus (Wedidit, 2013)
C.Z. - DAS WHY (Wedidit, 2013)
The Cyclist - Daisy Spirals (Friends of Friends, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.