Turban a starý dobrý Dope Song

12. říjen 2013

Turban tentokrát zalovil v na první pohled jiných vodách než čistě beatových – konkrétně si vyhmátl Dannyho Browna a Kelelu; opět ovšem s důrazem na nosnou beatovou strukturu jejich vokálního snažení.

Detroitský freak Danny Brown na své třetí desce Old opět překračuje svůj stín a jeho rap nemá takřka žádné mezírky (na rozdíl od Dannyho zubů) – Turban však především zajímal fakt, že význačnou měrou se na produkci jeho nového alba podepsal i skotský demiurg Rustie. Tři tracky v jeho maximalistické režii – Dope Song, Break It Go a Way Up Here – z celé desky právem vyčuhují. Rustie se v nabušených klubových monstrech obrací na temnou stranu beatové síly, podobně jako v singlu Triadzz – a je až s podivem, že se Dannymu Brownovi daří jejich trapistickou wonkypalbu svým flow proplouvat bez nehod.

O Kelele, zpěvačce – samoukyni, která svými uhrančivým hlasem promlouvá o frustracích a násilné povaze lásky do tracků z labelů Fade To Mind a Night Slugs, to platí dvojnásob. Její debutová mixtape Cut 4 Me je ve skutečnosti (alespoň pro Turban) jedním z kandidátů na album roku. Takhle nějak snad zní R&B budoucnosti – pro lepší obrázek si zkuste představit Aaliyah nebo Brandy zpívající do tracků od tvůrců jako Bok Bok, Jam City, Kingdom, Girl Unit, Nguzunguzu a dalších. Jinými slovy: futuristická záležitost a budoucí mainstream. Doufejme. Turban už si brousí uši.

Playlist Turban 12.10.2013:Machinedrum – Gunshotta (Ninja Tune, 2013) Slugabed – OMG IM LOST (unreleased, 2013) Eloq x Lockah – untitled (unreleased, 2013) Danny Brown – Dope Song (Fool’s Gold, 2013) Danny Brown – Break It (Go) (Fool’s Gold, 2013) Sinjin Hawke x Morris – Ferrofluid (Fractal Fantasy, 2013) Clams Casino – Crystals (self-released, 2013) Samo Sound Boy – Your Love (Shlohmo remix) (Body High, 2013) Flatbush Zombies – TP4 (self-released, 2013)DJ Rashad – She A Go (Hyperdub, 2013) Kelela – Cut 4 Me (Fade To Mind, 2013) Kelela – Do It Again (Fade To Mind, 2013) Girl Unit x Opus III – It's A Fine Double Take (Buckmaster Blend) (self-released, 2013)

02982631.jpeg
autor: Jan Bárta
Spustit audio