Turban a tak trochu jiné beaty

17. srpen 2013

Turban se v posledním díle vypravil doopravdy za beat – na odvrácenou stranu beatové síly, kterou okupuje několik z nejzajímavějších producentských úkazů poslední doby; tvůrců, kteří jsou v mnoha ohledech tzv. úplně pryč. Alespoň v současném klubovém diskurzu.

Venezuelský producent Arca se v loňském roce blýsknul EPčkem Stretch 2 na newyorské značce UNO, které bylo, zcela dle názvu jedné ze skladeb, „2 Blunted“. Svérázný samorost světa (více než) abstraktního hip hopu zanechal letos svůj producentský otisk na novém opusu Yeezus Kanyeho Westa – a také vypustil zadarmo do světa původní instrumentální mixtape &&&&& (přečtěte si i recenziKarla Veselého). Ta zní opravdu jako z jiného světa – futuristická nálož dunivých beatů v nezvyklých (a)rytmických uspořádáních v houštině podivných samplů a pokroucených melodických smyček je futuristickou vizí bez kompromisů. A pokud Arca opravdu chystá desku na Hippos In Tanks, máme se nač těšit.

Dalším z producentů, kteří se podíleli na desce známého interpreta, je i kanadský Illangelo, který svou beatomalbou kořenil ponuré R&B The Weeknd. Illangelo připravuje debutovou desku History of Man – a dle první ukázky v podobě skladby Crash Landing půjde o „hodně jinou historii lidstva“, než jste možná z učebnic zvyklí.

Vedle hiphopových odrůd je v současnosti snad nejvíce flexibilním beatovým žánrem příbuzný grime – a jedním z jeho největších vizionářů je ostrovní producent Visionist. Ten má poslední dobou dost napilno (a zároveň dost dobře nakročeno) – vedle self-released EP Crying Angels vydal také pořádně jedovatý singl na značce Leisure System a zanedlouho mu vyjde EP I’m Fine na labelu Lit City Trax, spravovaném partou kolem Teklife (DJ Rashad, DJ Spinn atd). Na tom mu ve skladbě The Call hostuje i Fatima Al Qadiri – a Turban vám doporučuje tenhle beatový hovor rozhodně nezmeškat.

02948544.jpeg

A meškat byste rozhodně neměli i nad dalším z nových grimeových talentů, kterým je původem texaský producent Rabit, který se objevil už na kompilaci This Is How We Roll labelu Keysound. Na nové irské značce Glacial Sound mu právě vyšlo EP Double Dragon. Pokud byl grime původně zvukem špinavých londýnských ulic, chirurgicky přesný beatový demiurg Rabit jej přesunul kamsi do ledových katedrál mytických proporcí – a ze spárů jeho dračího EP se vymotáte jen těžko. Což platí i u všech výše zmíněných beatových králičích děr.

Turban Playlist 17.8.2013:
Arca – &&&&& (self-released, 2013)
Illangelo – Crash Landing (Bromance, 2013)
Visionist – Lost (Lit City Trax, 2013)
Visionist & Fatima Al Qadiri – The Call (Lit City Trax, 2013)
Visionist – Snakes (Leisure System, 2013)
Saga – Bone (Lost Codes, 2013)
Rabit – Double Dragon (Glacial Sound, 2013)
Rabit – Black Dragons (Glacial Sound, 2013)
Rabit – Wolf Spider (Glacial Sound, 2013)
Kelly Rowland – Dirty Laundry (Rabit rework) (self-released, 2013)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.