Turban a válka s HeMlocky

1. prosinec 2012

Přisuzovat zvláštní důležitost faktu, že název hned pěti klíčových ostrovních labelů specializujících se na klubovou hudbu začíná písmenem „H“, je dost zavádějící; nicméně, jde o poměrně neotřelý začátek článku o jednom z nich.

Přes drum’n’bassovou základnu Hospital Records, Kode9-ovu dubstepovou Mekku Hyperdub, Scubovu taneční oázu Hotflush a perkusivní citadelu Hessle Audio tria Pangaea – Ben UFO – Pearson Sound/Ramadanman se Turban propracoval až k nejmladšímu výhonku taneční beatologie s nálepkou UK Underground – labelu Hemlock Recordings.

Na značce, kterou v roce 2008 založil beatový křižník Untold (vlastním jménem Jack Dunning), totiž aktuálně vychází první díl kompilace sebraných tracků pod příznačným názvem Hemlock Recordings: Chapter One. Untoldem smíchaný mix 20 starších i dosud nevydaných skladeb s hlavičkou Hemlocku tvoří skvělý přelet nad klubovým hnízdem v režii jedné z nejprogresivnějších základen klubového zvuku, kde se po svém znovu definují žánry jako techno, house, garage a dubstep a zvolna se proplétají i s jemnějšími odnožemi bass music.

Hemlock sdílí velkou část svého klubového vkusu právě se zmíněným labelem Hessle Audio; není pak asi divu, že mnoho tvůrců se objevuje na releasech obou dvou značek – namátkou právě Untold, James Blake, Ramadanman nebo Cosmin TRG. Stejně jako v případě věcí s hlavičkou Hessle Audio se i u Hemlocku pracuje s funkčním klubovým minimalismem, neotřelými perkusivními vzorci i specifickým způsobem budování a uvolňování taneční tenze na parketu – někdy přímo za pomoci „ticha“, jak krásně demonstrují jedny z vůbec prvních oficiálně vydaných tracků Jamese Blakea.

02461264.jpeg

Jinde – třeba právě v hutných a rovným rytmem podepřených temných beatových marších zakladatele Hemlocku Untolda – jde ticho tzv. stranou a ušní dutiny brní pod náporem masivního výtlaku ledoborců (nejen) ostrovních parketů. Hemlock Recordings slaví čtyři roky existence a arzenál jeho klubové munice se po letech bojů s groovem zdaleka netenčí – a já cítím, že tahle „Válka s HeMlocky“ jen tak neskončí. Naštěstí. Držte si Turbany.

Playlist:Rihanna – Pour It Up – RL Grime remix (self-released, 2012)Mikky Ekko – Pull Me Down – Ryan Hemsworth Remix (RCA, 2012)Angel Haze, Lunice – Gimme That (self-released, 2012)Untold – Under (Hemlock Recordings, 2012)LV & Untold – Beacon – Mount Kimbie remix (Hemlock Recordings, 2010)Untold – Stop What You Are Doing – James Blake remix (Hemlock Recordings, 2009)Ramadanman – Glut (Hemlock Recordings, 2010)Joe – REJ Bit (Hemlock Recordings, 2012)Fantastic Mr. Fox & Rich Reason – Plimsoul (Hemlock Recordings, 2009)FaltyDL – Artemis (Hemlock Recordings, 2012)Mickey Pearce – Numb Nut (Soft Brain) (Swamp81, 2012)XXTRAKT – In The Hood (self-released, 2012)Flume – Star Eyes (Future Classic, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.