Turban – Holý Odér intimních beatů

10. listopad 2012

V pondělí 12. listopadu se v domácí premiéře představí v Meetfactory producent Holy Other coby předskokan Beach House. V tomto Turbanu se však jeho atmosférická beatomalba stala bez diskuse headlinerem – Turban neskrývá své nadšené pohnutí nad hluboce emotivním zvukem tajuplného tvůrce, jehož vystoupení na festivalu Club Transmediale v Berghainu ze začátku tohoto roku má stále na samotném vrcholu piedestalu letošních koncertů.

Holy Other prý pochází z Manchesteru, nějakou dobu pobýval v Göteborgu a nyní prý zas v Berlíně – u tvůrce, který bývá přirovnáván k Burialovi nejen pro svůj zvuk, ale i pro úzkostlivé hájení si vlastní identity, však nic z toho není jisté. Ne že by na tom snad tolik záleželo – stejně jako na tom, kdo se doopravdy skrývá pod kapucí, se kterou Holy Other (na rozdíl právě od Buriala) vystupuje živě.

Podstatná je totiž trvale stabilní kvalitní hudba, která se z pod Holy Otherovy kapuce line už od roku 2010, kdy mu na labelu Transparent vyšel první singl. Talentovaný tvůrce byl zprvu házen do pofiderní škatulky a aktuální módní vlny witch house – svébytný zvuk stojící na brilantní práci se zpomalováním a zrychlováním rytmu, trefně umístěnými pokroucenými samply RnB vokálů i všeobjímající hluková melancholie jej však od rychlokvaškového žánru novodobých elektro-gotiků vzdalují na míle daleko.

Po loňském EPčku With U, které bylo spíše kolekcí sebraných tracků, vyšla na labelu Tri Angle letos Holy Otherovi debutová deska Held, připravovaná už dle slov tvůrce s určitým konceptem v zádech – Turban by zde rád vylíčil své nadstandardní dojmy, ale přeci jen by se nerad opakoval.

02764601.png

„Doufám, že už brzy bude po všem,“ vyjádřil se Holy Other v jednom z mála rozhovorů, které kdy poskytl, ohledně své snahy o zůstání v anonymitě a hraní inkognito, které mu nebývalý ohlas jeho tvorby poměrně dost ztížil. Turban zase doufá, že se citovaná slova nevztahují také na konec hudební dráhy plachého producenta, který patří za posledních pár let mezi nejoriginálnější a nejslibnější objevy na beatovém poli. Byla by to totiž bez nadsázky ona příslovečná „věčná škoda“.

Turban 10. 11. 2012 Playlist
Holy Other – Feel Something (Tri Angle, 2011)
Holy Other – Touch (Tri Angle, 2011)
Holy Other – We Over (Transparent, 2010)
Holy Other – Inpouring (Tri Angle, 2012)
Holy Other – Love Some1 (Tri Angle, 2012)
Walls – Sunporch – Holy Other remix (Kompakt, 2012)
How To Dress Well – Suicide Dream 2 – Holy Other remix (Tri Angle, 2011)
oOoOO – Starr (Tri Angle, 2012)
Wife – Bodies (Left Blank, 2012)
Balam Arab – See Birds – Moon (Tri Angle, 2010)
Clams Casino – Gorilla (Tri Angle, 2011)
Ninjato – Kwong Sang Ninja (Caoutchou, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio