Turban na prahu beatové dospělosti

15. prosinec 2012

Začíná už se stávat v Turbanu menší tradicí odstartovávat hodinový průlet nejčerstvější beatovou sklizní remixem od kalifornského trapera RL Grime.

Po předělávkách kolegy Shlohma, Kanye Westa a Rihanny se tentokrát po svém pustil do letního hitu italského DJe Bennyho Benassiho Satisfaction z roku 2002. Podobně účinnou párty zbraní je i track Rave Weapon od britského DJe Alexe Metrica, který si pro svůj vlastní metrický systém upravilo enigmatické duo ƱZ.

O řádně dospělý remix školního lamentu Grown Up Dannyho Browna se postaral Chris Dexter Greenspan oOoOO, který prý chystá na Tri Anglu svůj dlouhohrající debut. Albový formát je však v Turbanem ostře sledovaných beatových vodách poměrně řídkým úkazem – o to kompaktněji a funkčněji pak působí singly napěchovaná EPčka. Z poslední doby si pozornost Turbanu zasloužil zejména Chesslo Junior se svým příjemně rozglitchovaným EPčkem Graphic Description a brooklynský jukeový střelec Kuhn s královským minialbem Kings.

Jedním z dubstepových králů, jejichž sláva dalece přesáhla hranice rodného undergroundu, je bezesporu Skream – to, že ještě nestačil docela „zpopovatět“, potvrzuje třeba i úderný track Sticky z chystané kompilace Skreamizm 7. Podobně jako Skream to za gramofony umí roztočit i Maya Jane Coles, která se pravidelně umísťuje na předních příčkách anket o nejlepší DJs. Zkušenosti z mixování naživo se rozhodla uplatnit i ve vlastní autorské tvorbě – a EP Easier To Hide je vcelku zajímavou směsicí zvuků aplikovatelných nejen na klubový parket.

02790219.jpeg

Z českých beatových luhů a hájů dorazil do Turbanu eklektický producent Illex Aside – narážky na Skrillexe ponechme stranou, neboť hudba, kterou Illex tvoří, má blízko k IDM a zvuku, jakým se pyšní třeba Venetian Snares nebo Clark. Nové EP slovenského brata Stratasoula zase připomíná tvorbu Brainfeederovského Lapaluxe – a skvělá deska s názvem Luvly Isles by bezesporu obstála i na FlyLově labelu. Začíná to vypadat, že už i na domácí půdě se někteří tvůrci nacházejí na prahu beatové dospělosti.

Turban 15.12. Playlist:
Benny Benassi – Satisfaction (RL Grime remix) (Friends of Friends, 2012)
Alex Metric – Rave Weapon (ƱZ remix) (Mad Decent, 2012)
Danny Brown – Grown Up (oOoOO remix) (Tri Angle, 2012)
Tomas Barfod – November Skies (Carnage remix) (Friends of Friends, 2012)
Kuhn – I Quit (Pixelord remix) (Civil Music, 2012)
Skream – Sticky (Tempa, 2012)
Maya Jane Coles – Run With The Wild (I Am Me, 2012)
Illex Aside – 4 (FYL.C Recordings, 2012)
Stratasoul – Lovesigh (ajlavmjuzik, 2012)
Chesslo Junior – Carcassone (WotNot Music, 2012)
Gemmy – The Dome (Tectonic, 2012)
Robots Dont Sleep – So Bad (Synkro Dub Mix) (Four Music, 2012)

autor: Jan Bárta
Spustit audio