Turban uvádí: Maxo

29. prosinec 2016

Rok 2016 pro Turban snad ani nemohl skončit lépe. Guestmixové otěže totiž na samý závěr roku převzal geniální kyberjazzman Maxo – a jeho úchvatný „maxomix“ zní doopravdy jako z jiné dimenze. Nebo taky o klub vedle.

Brooklynský producent a vlasatý „zabiják akordů“ Maxo patří mezi nejoriginálnější a hudebně nejnadanější tvůrce v nestojatých vodách optimistické klubové hudby, jejímž domovem je internet a jejíž tempo je vražedné – stejně jako Maxovy šíleně geniální kompozice, které už si pro sebe vysloužily vlastní nadžánrovou škatulku. Maxův rukopis bývá v jeho skladbách i remixech rozpoznatelný už od prvních tónů – málokdo v dnešní divno-dance music totiž dokázal svou životní vášeň pro zvuky starých videoher přetavit v natolik suverénní freejazzové symfonie s nálepkou 2.0.

Spřízněné (d)uši už stačil pro své hypersonické výtvory Maxo najít na japonské značce Maltine Records, projektu Ryana Hemswortha Secret Songs i sub-značce Single Club labelu Activia Benz – ale také na jednom z nejvýraznějších úkazů dnešní elektronické hudby PC Music. Jejich raný zvuk do značné míry pomáhal konstituovat jeho dnes již pro mnohé kultovním statusem oplývající track Snow Other, který později vyšel na jeho EP Chordslayer s povedeným webem. Maxo se poté spřáhnul s GFOTY na společném tracku Not That Bad, vedle níž (a dalších členů kolektivu) se následně objevil i na prvním PC Music Boiler Roomu v rámci SXSW. Ztřeštěností si jeho set s ostatními rozhodně v ničem nezadá.

Podobně potrhlé – a rovněž vykazující známky geniality – jsou i Maxovy remixy; ať už jde o jeho převedení tracků IGLOOGHOSTa (jeho mix pro Turban pro připomenutí zde), nebo Henrik the Artist-a (Henrikův mix pro Turban rovněž pro připomenutí zde), vždy máme co dělat se zcela svébytnou sonickou vizí. Ta se vrchovatě projevuje i v Maxových mixech, z nichž právem vyčuhuje Maxův unikátní tribut Limp Bizkit – a ani Maxův mix pro Turban není výjimkou. Lepší guestmixové zakončení roku 2016 jsme si mohli přát jen těžko.

Tracklist:
Bake Stuff (Limp Bisquick) x Senu – Green Night of Calm City (XELPHI -Second Limit-)
Maxo x Peter Berkman – RANGER
Maxo – Savannah (w. MINO MINO)
Go Ichinose – Battle! Ultra Beast (Pokémon Sun & Moon)
Shirobon – Want U (Maxo Flyingmix)
C. Burke – Asylum/Nemesis (Maxo Groundmix)
Maxo – World 3 ~Snow~ (Smashy Road: Arena)
Maxo – untitled theme 2
Maxo – Cocoa
FYÜTCH – Worship Song (Maxo Cookmix)
Henrik The Artist – Peddi Max (Maxo Suplexmix)

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.