TV on the Radio ve spánkovém režimu

26. duben 2011

Už znamenité průlomové album Return To Cookie Mountain (2006) poukazovalo na to, že TV On The Radio jsou stylově neposednou, ambiciózní kapelou, které záleží na kontinuálním vývoji její poetiky. Následující deska Dear Science (2008) pak představovala pestrý žánrový amalgám, v němž se post-punkové rify a popové nápěvy potkávaly s postupy kosmického funku a soulu.

Portrét civilizace plné zmatku vyvedený v euforických pastelových barvách definitivně potvrdil pozici TVOTR coby jedné z nejinteligentnějších formací současnosti.

Na novém albu Nine Types of Light však zastihneme newyorské vizionáře v podivném limbu. Pozitivní vibrace a cukrkandlový sound tu vyznívají spíš ostýchavě, křečovitě a (nezáměrně) klaustrofobicky. Jednotlivé skladby připomínají úzkostlivě zprodukované jamy, které ale vymizí zpaměti stejně rychle jako se objeví. Nic proti volným tempům, romantickým prvkům, funk/soulovým groovům a jednoduchým asociativním textům, ale easy-listening v podání TVOTR se nese především ve znamení fádní rutiny.

S výjimkou několika půvabných momentů a tracků, jejichž kvalita přirozeně roste s opakovaným poslechem (singl Will Do, krautrocková Repetition) jsme se dočkali desky plné podivného markýrování: TVOTR si na novince své „artové" aspirace hýčkají a pěstí, aniž si stačí všimnout, že jim z písní při honbě za lehkonohou oduševnělostí uniká veškerý život. Klíčovým prohřeškem zůstává fakt, že skladby TVOTR tu jednoduše nejsou dost inspirované - často jim chybí tah i silné nápady. Renomovaný David Sitek pak dělá vše pro to, aby tuto skutečnost zahladil nánosy producentských fíglů. Výsledkem je do značné míry přeplácaná nahrávka, kterou nade vše charakterizuje jediná věc: překotné zdobení mělkých myšlenek.

02320570.jpeg

Z poslechu téhle desky vyjdete nezměněni: je v ní nezanedbatelná míra sofistikovanosti a umu, ale nic vás při jejím poslechu nepopíchne, nic nenadchne. Od někdejších experimentátorů, - kteří v uplynulé dekádě díky své invenci a netradičním postupům udělali z rockové estetiky opět relevantní a konkurenceschopnou disciplínu - bychom čekali rozhodně víc než jen ospalé jamování a mechanicky působící hru na umění.



Deska Nine Types of Light měla být uvolněným přitakáním světlu. Tragický stín na ní bohužel vrhla smrt baskytaristy Gerarda Smithe, který zemřel na rakovinu týden po jejím vydání. Ani v zármutku nad ztrátou výjimečného muzikanta nicméně nelze pominout fakt, že mimořádně nadaní TVOTR natočili zatím své nejméně životaschopné album.

Spustit audio