Tyjátr Bazén (bez vody)

19. leden 2009

Mark Ravenhill, jeden ze zakladatelů tzv. coolness dramatiky přijel do Prahy navštívit českou premiéru své černé komedie Bazén (bez vody), kterou nově uvádí na přehlídce svých inscenací divadelní soubor Letí. Nejbližší představení proběhne 3. února ve Švandově divadle.

Bazén se setkal s velkým ohlasem už v roce 2006, kdy byl v Londýně uveden poprvé. Během necelého roku se dočkal uvedení v mnoha evropských zemích. Martina Schlegelová, která Divadlo Letí v současné době vede, české zpracování režírovala. O Marku Ravenhillovi říká, že je to vlastně takový infant terrible britského divadla. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

00849099.jpeg

Mark Ravenhill se narodil v roce 1966 v Sussexu, první hru napsal jako třináctiletý. Studoval angličtinu a divadelní vědu na univerzitě v Bristolu. Původně se chtěl stát hercem, ale rychle prý pochopil, že jiní budou lepší než on. Místo toho začal režírovat a psát krátké hry. V roce 1996 měla premiéru jeho první celovečerní hra Shopping and F**king. Britské úřady však originální název zakázaly uvést na plakáty, takže byla oficiálně uvedena s pár hvězdičkami v názvu.

Ravenhillova novinka Bazén bez vody je psána ve formě monologu, což umožňuje inscenaci pojmout z mnoha různých úhlů."Zničili jsme si život. Omylem jsme se dali na umění a nikam jsme nedospěli. Teď už je pozdě objevovat svůj talent...," tak zní slogan, jímž Divadlo Letí svou hru uvádí. POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s režisérkou Martinou Schlegelovou a produkční souboru Magdou Zelenkovou

Divadlo Letí hru uvedlo už loni na podzim jako scénickou skicu. Setkala se s tak nadšeným ohlasem, že se rozhodlo zařadit ji na repertoár. Inscenaci přeložila Dana Hábová a objeví se v ní Irena Kristeková, Pavlína Štorková, Michal Kern a Josef Wiesner.

Spustit audio