Tyjátr - Divoká kachna

15. únor 2010

Ostravské Divadlo Petra Bezruče už celkem pravidelně hostuje v Praze. V únoru nám přivezli hned několik svých inscenací: do Divadla v Celetné a pak také do Žižkovského divadla Járy Cimrmana v rámci tzv. ,žižkovské štace'. Veronika Dospělová se s pravidelnou rubrikou Tyjátr vydala do Celetné, a to doslova na lov. Na programu byla Divoká kachna.

Divokou kachnu napsal Henrik Ibsen na motivy básně Johana Sebastiana Welhavena. Ten v pouhých pěti slokách popíše tragický osud do té doby bezstarostně si žijící kachny. Kachna ovšem funguje v dramatu i básni spíše jako symbol. Welhaven poémou reagoval na sérii sebevražd mladých dívek, Ibsen pak tuto metaforu vtělil do postavy Hedviky. Od roku 1946 se u nás toto drama inscenovalo hned několikrát, mezi nejznámější, respektive možná nejúspěšnější, patří zpracování Rajmontovo pro Národní divadlo a nepochybně i verze Jana Nebeského, kterou zrežíroval v Divadle v Dlouhé. Jan Mikulášek to vzal zase z trochu jiného konce.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s režisérem představení Janem Mikuláškem uvnitř příspěvku

Diváci na představení reagují skutečně různě, a to už od začátku, od doby, kdy Ibsen Divokou kachnu napsal. Sám dramatik se o Divoké kachně vyjádřil v tom smyslu, že společnost netuší, jaké má zaujmout stanovisko, protože jedna stránka dramatu popírá druhou. I zpracování Jana Mikuláška vyvolává protichůdné reakce.

01093478.jpeg

Ibsen je znám svou trvalou touhou být lepš, zdokonalovat formy, neustrnout v jediném žánru. Divoká kachna reprezentuje jeho symbolistní tvorbu, na níž pak navázal například Čechov. Symboly a dokonce autobiografické prvky Ibsenova života lze přitom pozorovat v každé jednotlivé postavě. Mikulášek zvolil navíc jakoby retro stylizaci celé inscenace, která její symboliku tím spíš podtrhuje. Může ale i pořádně zmást.

K charakteristice Divoké kachny režisér napsal: "Ze tmy se noří nevítaný host - nepřítel klidu, rodinné přízraky z mrtvých procitají, v podkroví domečku pro panenky kdáká pták. Pravda je směšná a revolver nabitý. Lov může začít."

01093481.jpeg

Více informací o Kachně i ostatních představeních Divadla Petra Bezruče najdete na www.bezruci.cz.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.