Učitelé si mysleli, že jsem líná. Radši bych spala ve dne, říká studentka Stázka o posunutém režimu

21. únor 2023

„Noc je chvíle, kdy jsem sama se sebou a je mi v ní dobře.“ Stázka se ostatním příběhům trochu vymyká. V noci je nejraději vzhůru a spala by radši ve dne. Co se stane, když se naše osobní nastavení dostane do tak velkého rozporu s tempem společnosti?

„Probdělá noc pro mě není až tak hrozná, ale ten den potom, to je taková pokuta za to, že jsem si dovolila noc strávit jinak než spánkem,“ popisuje Stázka. Posunutý režim má odjakživa. „Máma mi říkala, že když jsem byla miminko, tak to se mnou měla opravdu těžké.“

Čtěte také

O svůj příběh se chtěla podělit hlavně proto, že jí přijde důležité, aby se mluvilo o toleranci a respektu k odlišnostem ostatních. „Učitelé si mysleli, že jsem líná, ale já chtěla být ve škole dobrá, jenže to prostě nešlo. Teď studuje pedagogickou fakultu a ačkoli ví, že povolání učitelky může být v rozporu s jejím biorytmem, věří, že dokáže právě téma respektu předávat mladým lidem dál.

Stázka se postupně učí se svým nastavením pracovat a nedávat si vinu za to, že není schopná udržet tempo, které společnost vyžaduje. V životě hledá, co jí dodává klid a energii. Jsem introvert, ale občas, když se cítím hodně sama, chodím na procházky a pozoruju z výšky světla města a dálnice. To mě nabíjí.

Také ambientní skladba, která je druhou částí tohoto dílu, bere posluchače na noční procházku a obklopuje ho světlem ve tmě, ruchem i tichem. Poslechněte si spolu s ní i celý příběh Stázky!

autor: Magdalena Hejzlarová
Spustit audio

Související