Ultratemní Locrian znovu vyvolávají paniku, White Ward zase stíny zapomenutých předků

22. červen 2022

Američtí Locrian vždy patřili mezi nejproduktivnější hudebníky z experimentální scény tvrdých kytar, poslední roky o nich ale nebylo slyšet, až to budilo dojem, že to mají za sebou. Po úspěšných deskách pro label Relapse si dali pauzu a po sedmi letech ohlásili nové album. New Catastrophism vyjde v září na dobré adrese Profound Lore.

To album White Ward už je venku, jmenuje se False Light a ukrajinská kapela na něm znovu potvrzuje, že dokáže kombinovat nekompromisní black metal s pasážemi, které svou inklinací k bezmála popovému progrocku připomenou třeba norské Ulver. Aktuální nahrávku navíc inspirovala literatura Michaila Michajloviče Kocjubinského, což je krom jiného autor literární předlohy Paradžanovova nezapomenutelného filmu Stíny zapomenutých předků.

A ještě jeden vítaný návrat: nový singl coby předzvěst nové desky vypustila i kanadská noiserocková kapela Ken Mode. Ti otevřeně navazují na estetiku hlučných pionýrů Swans anebo Botch, ale v jejich hudbě je i nepopiratelná míra poťouchlosti, což z Ken Mode dělá svého druhu unikát. Čerstvý singl A Love Letter to jen potvrzuje.

„Hudba, o jakou byste neměli přijít,“ říká Viktor a zaplňuje hodinku Modelářů zbrusu novými tracky. Třeba od ukrajinskou kapelu White Ward, která dokáže s lehkostí kombinovat extrémní metal a vzletné, bezmála popové pasáže.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.