Umělci budou okupovat budovu Mánesa

17. duben 2013

Budova Mánesa v Praze se stala symbolem negativních důsledků privatizace kultury – to je názor iniciativy Mánes umělcům, která chce ve čtvrtek a v pátek budovu symbolicky okupovat a tím upozornit na neúnosnou situaci v kdysi důležitém sídle uměleckých spolků.

„Pěstovati vzájemnost mezi členy, jakož i směr vážný, plodný, umělecký a literární; sbližovati a sjednocovati veškeré slovanské živly umělců výtvarných v Praze. Pořádati rozpravy vztahující se k různým oborům umění výtvarného a literárního, pořádati spolkové výstavy.“ Takhle zní část prvních stanov Spolku výtvarných umělců Mánes přijatých v roce 1887. O sto dvacet šest let později nic z nich už dávno neplatí a budova Mánesa na nábřeží Vltavy ani zdaleka neslouží těm účelům, jakým by měla. Myslí si to umělci, kritici a kurátoři z iniciativy Mánes umělcům, kteří chtějí ve čtvrtek a v pátek budovu symbolicky okupovat. Jaká je současná situace budovy na nábřeží, který spravuje Nadace českého výtvarného umění, přibližuje členka iniciativy Mánes umělcům, kurátorka Tereza Stejskalová.

„Ten původní spolek, kterému ta budova patřila, měl nějaké sociální cíle, jeho smysl byl sloužit umělecké komunitě a zprostředkovávat dění ve výtvarném umění širší veřejnosti. Tenhle původní a základní smysl se z činnosti té nadace zcela vytratil.“
Iniciativa Mánes umělcům ve svém manifestu vysvětluje, že zásadní problémy s galerií začaly v devadesátých letech, kdy z něj byly vypovězeny neziskové kulturní organizace a budova začala sloužit komerčním pronájmům bez kulturních cílů. Finálním impulzem pro nastartování aktivit umělců a kurátorů pak byla zpráva, že Mánes by měl být zástavou půjčky potřebné na jeho rekonstrukci.

Iniciativa má teď podle jejího člena Jiřího Ptáčka jediný cíl, který se bude snažit prosadit během dvoudenní symbolické okupace Mánesa ve čtvrtek a v pátek.„Zásadní je na jedné straně vystoupit s požadavkem, aby současná správní rada nadace odstoupila, aby našla způsob, jakým se může nechat nahradit lidmi, kteří budou garantovat novou orientaci nadace a její transformaci. O těchto věcech chceme na místě s lidmi diskutovat, otevřít debatu.“ Oba dva dny bude okupování trvat deset hodin, během kterých iniciativa představí program, na kterém se budou podílet spříznení umělci jako je Krištof Kintera nebo bývalý ředitel brněnského Domu umění Rostislav Koryčánek. Jiří Ptáček a Tereza Stejskalová zdůrazňují, že podpora zainteresovaných umělců a kurátorů napříč celou uměleckou komunitou je pro iniciativu klíčová.

02869184.jpeg

„Shromáždili jsme opravdu reprezentativní vzorek představitelů současného umění, umělců, kritiků, teoretiků a kurátorů napříč generacemi a různými uměleckými přístupy. Jsme přesvědčení, že kdyby dneska něco podobného zkusila udělat nadace, tak takovou podporu nezíská. Zjistí, že podporu u umělecké obce nemá. A my se domníváme, že to je úplně zásadní moment proto, aby se sami nad sebou zamysleli jakým způsobem chtějí veřejnosti umělecké hodnoty zprostředkovávat když nemají podporu té komunity.“

Manifest iniciativy Mánes umělců a kompletní program na oba dny okupace najdete na: http://www.manes-umelcum.tumbrl.com.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio