Umění slaví 1 000 049 let

9. leden 2012

I umění má svoji oslavu narozenin. 17. ledna mu bude už 1 000 049 let a slavit bude celý svět. Pod názvem Art’s Birthday bude tento svátek letos hostit mimo jiné Dům umění v Brně.

Před 49 lety slavilo umění 1 milion let. Tuto tradici založil umělec akcionistického hnutí Fluxus Robert Filliou. Tento režisér, sochař a básník, který pořádal různé tematické happeningy, prohlásil 17. ledna 1963, že se umění zrodilo před jedním milionem let, když pravěký umělec hodil do nádoby s vodou suchou houbu. Od té doby pořádají umělci po celém světě oslavy narozenin umění Arts Birthday. Producentem celé akce v České republice, kterou letos 17. ledna hostí brněnský Dům umění, je Michal Rataj z Českého rozhlasu. Jak sám říká, poprvé se Český rozhlas k těmto oslavám připojil před sedmi lety.

Jeden z tvůrců Robert Adrian popisuje globální narozeninovou oslavu tak, že se umělci připojují k nápadu a nabízejí své narozeninové dárky, o které se můžeme díky možnostem vzájemného propojení prostřednictvím komunikačních médií dnes podělit. Michal Rataj vysvětluje, že narozeninovými dárky jsou právě zvukové výstupy, které je možné večer slyšet.

Letošní oslavy probíhají po celém světě. V Evropě je hostí například Vídeň, Stockholm, Berlín, Záhřeb, Paříž, Moskva, Bratislava a mnohá další města. Vizi oslav – The Eternal Network – popisuje Michal Rataj jako propojení umělců z celého světa do jedné sítě.

V Brně vystoupí český 1000049 orquestra, rakouský multiinstrumentální projekt Shrack, který tvoří hudebníci Peter Kutin, Stefan Fraunberger a David Schweighart. Dále se večer představí český zvukový a hudební skladatel Ondřej Gášek, který zkoumá akustickou povahu železa. Jako hudební nástroje používá kovové skulptury a předměty. Ve svých vystoupeních využívá interaktivní propojení zvuku, hudby a videa. Závěr bude patřit konceptuálnímu audiovizuálnímu projektu Frutti di Mare, za kterým stojí Miro Tóth. V letech 2007–2009 odehrála tato slovenská formace deset koncertů, pokaždé s jinou tematikou a odlišným počtem hráčů. Tak například vznikl třetí koncert s názvem CHAT, který živě zhudebnil různé projekce sociální komunikace. Koncertem EJACULA Frutti di Mare zhudebnili pornografii začátku 90. let minulého století. Dramaturgové chtěli výběrem účinkujících především integrovat lidi z Česka, Slovenska a Rakouska.



Hnutí Fluxus vzniklo v roce 1960 v New Yorku, impulzem bylo dílo malíře Marcela Duchampa a díla různých představitelů dadaismu. Fluxus klade důraz na názor a postoj umělce před samotným výstavním prostorem. Oblíbenými výrazovými prostředky hnutí proto byly v minulosti happeningy, instalace, hudby, zvuky, vůně či prosté prožitky. Nejvýznamnějšími představiteli Fluxusu jsou Yoko Ono, George Brecht či průkopník videoartu Nam June Paik.

Společný večer akustického umění je již po osmé zastřešen Evropskou vysílací unií (EBU) a Radio Wave bude 17. ledna provázet narozeninovým večírkem živě z Brna od 20 do 22 hodin. Podle Michala Rataje se díky novým technologiím propojují umělci v reálném čase prakticky po celém světě.

Odkaz:
rozhlas.cz/artsbirthday

autor: Martin Melichar
Spustit audio