„Uměním jsem si nikdy žádné peníze nevydělal,“ říká Lukáš Hofmann, vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého

18. prosinec 2018

Performance vytrhující diváka z každodennosti – nejen za ni získal 25letý student Akademie výtvarných umění Lukáš Hofmann Cenu Jindřicha Chalupeckého. Je druhým nejmladším vítězem v historii ocenění. „Na to jsem malicherně pyšný,“ říká Hofmann v rozhovoru, ale zároveň dodává, že ještě pořádně neregistruje, co s sebou vítězství nese.

„Největší odměnou pro mě byla performance samotná, prostě že se stala. Pro mě to bylo v něčem tak hrozně vyhrocené,“ naráží Hofmann na sobotní akci s názvem Sospiri, která se odehrála v prostorách Veletržního paláce před nezávislou sedmičlennou porotou, která o vítězi rozhodovala. Performanci sehrálo 14 aktérů většinou ze zahraničí, kteří se diváků dotýkali, některé i kousli a podněcovali fyzickou i smyslovou blízkost.

„Bude to znít asi trochu depresivně, ale Česká republika jako postkomunistická země nemá úplně vytvořený trh se současným uměním, nemá vůbec vytvořené kritické struktury a ocenění současného umění obecně. O to je horší tady fungovat,“ vyjadřuje se k pozici mladých českých umělců Hofmann. Souhlasí s ním i kurátorka výstavy finalistů Tereza Jindrová. „V konečném důsledku opravdu není možné, aby se všichni absolventi (uměleckých škol, pozn. redakce) skutečně uměním uživili nebo rozvinuli, když to řeknu, hvězdnou kariéru. Po studiu jsou najednou konfrontovaní třeba s realitou toho, že si musí vydělávat například v komerční sféře a podobně.“ Jindrová si ale zároveň nemyslí, že by se počty studentů umělecky zaměřených škol měly snižovat.

Hofmann získal kromě ceny podle návrhu Maxima Velčovského i stipendijní pobyt v New Yorku a 100 tisíc korun na svůj autorský projekt. Diváckou cenu letos získala Alžběta Bačíková. Mezi finalisty soutěže pro umělce do 35 let byli ještě Adéle Součková, Kateřina Olivová a Tomáš Kajánek. Výstava jejich prací je k vidění ve Veletržním paláci v Praze do 6. ledna. Nová pětice finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2019 bude známá v lednu.

Na jaké knize teď Lukáš Hofmann pracuje? Jak vnímá svoje performance? A proč se rozhodla porota Ceny Jindřicha Chalupeckého vyznamenat právě jeho? Poslechněte si celý rozhovor s laureátem CJCH Lukášem Hofmannem a kurátorkou finálové výstavy Terezou Jindrovou.

autor: hnn
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.