Umíme se postavit na vlastní nohy!

25. duben 2011

V Centru současného umění DOX v Praze můžete až do 9. května vidět výstavu fotografií nazvanou Umíme se postavit na vlastní nohy. Výstavu pořádá občanské sdružení Svaz paraplegiků a pomocí velkoformátových fotografií se snaží ukázat vozíčkáře, kteří se i přes svůj handicap nenechali zlomit a pracují, studují a sportují úplně stejně jako chodící většina společnosti.

Myslivec, truhlář, závodní lyžař, rybář, počítačový expert anebo vědecká pracovnice – ty všechny na fotkách v DOXu uvidíte. Všichni mají společné to, že jsou upoutáni na vozík, ale žijí a pracují tak, jako by tento handicap neměli. Podrobnosti o vzniku série fotek s názvem Umíme se postavit na vlastní nohy jsem zjišťovala v rozhovoru s ředitelkou Svazu paraplegiků Alenou Janíčkovou a s jedním z autorů výstavy Markem Džiubou.

Fotky vznikaly od podzimu minulého roku do začátku března. Lidé jsou na nich zachyceni ve svém pracovním nebo domácím prostředí, jedna fotka je černobílá a lidé na ní sedí na svém vozíku, druhá, barevná fotka je montáž, kdy nohy fotografovaného člověka jsou tvořeny pro něj charakteristickými věcmi – u počítačového odborníka je to třeba počítač, kabely, monitory a dráty. Lidé na fotkách tak díky svému pracovnímu či sportovnímu nasazení opět stojí na svých vlastních nohou, i když jsou na vozíku. A chodící veřejnost by je tak měla vnímat – jako sportovce, studenty nebo třeba ajťáky, a ne jen jako vozíčkáře.

02317409.jpeg

Výstavu fotek Umíme se postavit na vlastní nohy si můžete v DOXu prohlédnout až do 9. května.

Spustit audio