Umyvadla pro bezdomovce nebo výstavy za okny. Svět přichází se zlepšováky pro dobu koronaviru

24. březen 2020

Jak se koronavirus šíří planetou, hledají její obyvatelé více i méně kreativní způsoby, jak při běžném fungování nenakazit sebe i okolí.

Skoro tři desítky těch nejinspirativnějších sestavila webová stránka Bored Panda, která se specializuje na legrácky všeho druhu.

Do výběru příkladů, které je hodno a cool následovat, se dostala i slovenská prezidentka a její šaty sladěné s ústenkou. Muzeum umění ve finském městě Salo nezavírá svůj areál a v noci nechává svítit všechna světla nad expozicemi. Návštěvníci mohou přijít až těsně k proskleným stěnám budovy a nerušeně a zblízka si výstavy prohlížet z bezpečí plenéru. Bývalý bezdomovec Terence Lester umisťuje mobilní umyvadla s mýdlem a vodou po americké Atlantě, aby si ruce mohli bezpečně umývat všichni lidé bez domova, kteří se v oblasti scházejí. Další města se inspirují.

Dánský supermarket Meny se snaží zabránit tomu, aby lidé nakupovali do zásoby věci, které by chyběly dalším zákazníkům. Jednu láhev dezinfekce proto prodává za čtyři dolary, dvě za 95. V dalších dánských obchodech jsou na podlaze nalepeny značky, aby zákazníci čekali ve frontě v bezpečných odstupech. A v obchodech na Novém Zélandu jsou některé pokladny otevřené jen seniorům. Kanadští reportéři televize CTV se spoléhají na staré osvědčené materiály. Rozhovory s respondenty nahrávají z bezpečné vzdálenosti – na mikrofon přilepený na hokejce.

Spustit audio
  • Celosvětová produkce masa a mléčných výrobků roste. Podle zveřejněné zprávy za to mohou velké banky

    18. březen 2024
    maso, masový průmysl, produkce masa

    Hnací silou neudržitelného nárůstu celosvětové produkce masa a mléčných výrobků je miliardové financování. Závěry zprávy britské skupiny Feedback zveřejnil The Guardian.

    Zpráva uvádí, že celosvětová produkce masa vzrostla v letech 2015-2021 o 9 %, zatímco produkce mléčných výrobků se v tomto období zvýšila o 13 %. Během téměř stejného časového období, tedy v letech 2015 až 2022, poskytli finančníci 55 největším světovým průmyslovým živočišným společnostem průměrné roční úvěrové injekce ve výši 77 miliard dolarů. Zdá se, že někteří z nich kvůli tomu ohrozili své vlastní závazky vůči odlesňování, uvádí se ve zprávě.

    „Vyzýváme finanční instituce, aby co nejdříve zrušily financování společností zabývajících se průmyslovým chovem hospodářských zvířat,“ uvedl Martin Bowman, manažer pro politiku a kampaně britské skupiny Feedback, která zprávu vypracovala.

    Rozsáhlá rizika průmyslového živočišného zemědělství uvedená ve zprávě zahrnují jeho podíl na klimatické krizi, odlesňování, znečišťování, týrání zvířat, ztrátě biologické rozmanitosti, vykořisťování pracovníků, lidských nemocech a rezistenci vůči antibiotikům. Výzkumníci dále uvádí, že nejlepším způsobem, jak snížit emise z chovu hospodářských zvířat, je jíst méně živočišných bílkovin a chovat méně zvířat. Zpráva uvádí, že se to týká zejména bohatších zemí.

    Z průzkumu vyplynulo, že pro splnění cílů Pařížské klimatické dohody je třeba, aby celosvětové emise z chovu hospodářských zvířat dosáhly do roku 2025 svého maxima a do roku 2036 klesly o 61 %, přičemž v bohatších zemích by mělo dojít k ještě rychlejšímu snížení.

    Zpráva rovněž zjistila, že některé banky ohrožují svou vlastní politiku proti odlesňování, aby mohly financovat brazilské masné společnosti Minerva Foods, Marfrig a JBS. Všechny tři společnosti jsou přitom často spojovány s odlesňováním, připomíná web The Guardian.

  • Radio_Head Awards 2023 ovládl Fvck_Kvlt. Bodovali i Vojtik nebo Erik Šulc

    18. březen 2024
    Fvck Kvlt - Cigán

    V pátek 15. března ve Slovenském rozhlase vyhlásili vítěze 16. ročníku Radio_Head Awards. Hudební fanoušci hlasovali v přímo v kategoriích Album roku, Píseň roku, Debut roku a Objev roku. V dalších žánrových kategoriích pak vítěze vybírala odborná porota. Vojtik se zdál být se čtyřmi nominacemi jasným favoritem, ale nakonec v Radiohlavách dominoval Denis Bango aka Fvck_Kvlt.

     

    Ještě v únoru se zdálo, že slovenské Radio_Head Awards ovládne Vojtík se hned čtyřmi nominacemi, ale nakonec zvítězil pouze v jedné kategorii. Cenu slovenského veřejnoprávního Rádia_FM si odnesl v kategorii Debut roku s albem Květy z Podpoľania. Jako překvapení večera se ukázal rapper Fvck_Kvlt, který je známý také jako zpěvák punkové skupiny The Wilderness. Ten ve výhru proměnil dvě ze svých tří nominací. Jeho album Cigán zvítězilo v kategorii album roku a navíc také získal novinářskou cenu. 

    Objevem roku se stal Erik Šulc, známý také z kapely Medial Banana, který loni zahájil sólovou kariéru. Cenu Nadace Advance Investments získala Greta Pogany, která obdrží finanční podporu na vznik svého debutového alba. 

    V kategorii speciálních ocenění převzaly tři ženy cenu Women in Music Award za přínos hudebnímu průmyslu. První z nich je promotérka, booking agentka a manažerka Táňa Lehocká, která se v současné době podílí na organizaci festivalu Sharpe. Druhou laureátkou je písničkářka, zpěvačka, skladatelka, ale také „hlas“ legendárního pořadu Folkfórum Soňa Horňáková. Trojici oceněných dam uzavírá Sláva Daubnerová, která je rovněž uznávanou operní režisérkou v zahraničí.

    Skladbou roku se stala spolupráce kapely Berlin Manson s producentem FVLCRVM Hotel Kyjev. Na pódiu se v průběhu večera vystřídalo několik skvělých umělců - letošním vystoupením klavír, který doprovázel vystoupení Vojtíka, Katarzie a dokonce i Fvck_Kvlta.

    Kompletní seznam vítězů Radio_Head Awards najdete zde.

  • Až čtvrtina mladých lidí v Německu se cítí osaměle. To může ohrozit nejen jejich zdraví, ale také demokracii

    18. březen 2024
    žena, osamělost, metro, anonymita, velkoměsto

    Stále víc mladých lidí v Německu tvrdí, že se často cítí osaměle. To pro ně představuje určité zdravotní riziko. Podle vědců ale existuje také souvislost mezi osamělostí a protidemokratickými postoji.

    Osamělost je v Německu často označována za moderní pandemii. Psychologové ji definují jako nesoulad mezi skutečnými sociálními vztahy a těmi, které bychom si přáli. Statistiky ukazují, že v Německu jsou tímto neduhem postiženi hlavně mladí lidé: čtvrtina mladých dospělých ve věku 18 až 29 let uvádí, že se často cítí osaměle, píše na svém webu Deutsche Welle.

    Německá ministryně pro rodinu Lisa Pausová ze Strany zelených to označila za jeden z nejpalčivějších problémů současnosti. A to nejen kvůli souvisejícím zdravotním rizikům - včetně vyššího rizika srdečních onemocnění, mrtvice, demence a deprese - ale také proto, že to oslabuje sociální soudržnost.

    Studie "Extrem Einsam" (Extrémně osamělý), která je součástí projektu Kollekt financovaného Spolkovým ministerstvem pro rodinu, naznačuje, že osamělost by mohla znament i hrozbu pro demokracii. Výzkumníci totiž zjistili souvislost mezi osamělostí a protidemokratickými postoji. A to zejména se sklonem k populismu a vírou v konspirační teorie, autoritářské postoje a schvalování násilí.

    Podle Claudie Neu, socioložky a jedné z autorek studie, lidé, kteří dlouhodobě zažívají osamělost, vnímají svět negativněji. „Méně důvěřují ostatním lidem a také demokratickým institucím.“ To je podle Neu problém, protože podpora demokracie závisí na tom, jak silně se člověk cítí být spojen se společností jako celkem.

    Studie Kollekt zjistila, že pochybnosti o demokracii jsou mezi mladými lidmi rozšířené. Z tisícovky dotázaných ve věku od 16 do 23 let si méně než polovina (48 %) myslí, že demokratický systém v Německu funguje dobře. Ještě méně, čtyřicet procent, pak věří, že politici jsou schopni čelit výzvám budoucnosti. Podle Björna Milbradta, sociologa a odborníka na radikalizaci mladých lidí z Německého institutu mládeže, však neexistují žádné empirické důkazy o tom, že by dnešní mladí lidé měli extrémnější politické názory než předchozí generace. Podle Milbradta výzkum prokázal, že pravděpodobnost radikalizace mladých lidí závisí na více faktorech, nejen na osamělosti. Svou roli podle něj může hrát socioekonomické zázemí, nestabilní život v rodině a špatné schopnosti kritického myšlení.

  • Obyvatelé amerického městečka si postavili písečnou dunu. Měla ochránit jejich domy, ale po pár dnech ji pohltilo moře

    15. březen 2024
    Písek

    Skupinka bohatých Američanů v Massachusetts si nechala postavit písečnou dunu za statisíce dolarů, která měla ochránit jejich domy před postupujícím oceánem. Čtrnáct tisíc tun navezeného písku ale během pár dní odnesla voda. Informuje o tom server BBC.

    Zhruba patnáctka domů v městečku Salisbury na východním pobřeží Spojených států tak zůstává nadále ohrožena postupujícím oceánem. Obyvatelé devítitisícového města teď doufají, že stát představí komplexnější řešení.

    O projektu informovali správci skupiny Salisbury Beach Citizens for Change na Facebooku. Organizátorům akce se podařilo vybrat 565 000 dolarů, to je v přepočtu víc než 13 milionů korun. Krátce poté ale na pobřežní městečko udeřila bouře a písečná duna zmizela v oceánu.

    „Projekt takového rozsahu měla dělat specializovaná firma nebo stát a federální vláda, museli jsme si ale pomoct sami,“ řekl serveru BBC jeden z obyvatel městečka. Kdyby podle něj dunu nepostavili vůbec, tak jsou následky po poslední bouři horší.

    Obyvatelé si stěžují na apatii místních úřadů, které podle nich nedělají dost pro ochranu jejich majetku. Stát Massachusetts zasáhla podle BBC silná bouře v roce 2022 a od té doby se obyvatelé snažili přimět úřady, aby pobřežní domy více ochránily.

  • Fanouškům na Glastonbury zahrají Dua Lipa, SZA nebo PJ Harvey

    15. březen 2024
    Glastonbury

    Na festivalu v Glastonbury zahrají americká zpěvačka SZA, britská popová hvězda Dua Lipa a také anglická skupina Coldplay. Informuje o tom server Pitchfork.

    Dua Lipa na festivalu v anglickém Somersetu představí svoji novou desku Radical Optimism, která vychází 3. května. Z alba už vyšly singly Houdini a Training Season, které naznačují, jak bude deska produkovaná z větší části hudebníkem Kevinem Parkerem z kapely Tame Impala znít. Pro skupinu Coldplay to zase bude páté vystoupení na legendárním festivalu.

    Kromě toho na jednom z největších světových festivalů zahrají také anglická umělkyně PJ Harvey, americký projekt LCD Soundsystem, britská popová zpěvačka Jessie Ware nebo britský umělec James Blake.

    Glastonbury se bude konat od 26. do 30. června. Ceny lístků začínají na 360 librách, to je v přepočtu přes 10 tisíc korun.

  • Olivia Rodrigo bojuje za právo na potrat. Na svých koncertech rozdává pilulky po i kondomy

    15. březen 2024
    olivia rodrigo

    Antikoncepční pilulky byly k dostání na koncertě americké zpěvačky Olivie Rodrigo ve státě Missouri, kde jsou potraty zakázané. Kromě toho si mohli návštěvníci koncertu ve městě St. Louis rozebrat i kondomy.

    Podle britského serveru BBC je to součástí zpěvaččiny kampaně Fund 4 Good, jejímž cílem je podpořit právo žen na potraty. Část výdělků z koncertního turné půjde právě na podporu této kampaně.

    Nouzová antikoncepce je ve Spojených státech legální, v některých státech ale úřady zakázaly potraty. Jedním z nich je právě Missouri, kde může žena uměle přerušit těhotenství pouze v případě ohrožení života.

    Republikánský senátor parlamentu v Missouri Bill Eigel na sociální síti X rozdávání pilulek na koncertě zpěvačky zkritizoval. Podle něj tím Rodrigo zranila ženy.

    Autorka hitů Drivers Licence nebo Good 4 U kritizuje omezování práv žen na potrat dlouhodobě. V roce 2022 se na festivalu v Glastonbury vyslovila proti rozsudku Nejvyššího soudu Spojených států, který zrušil rozsudek známý jako Roe vs. Wade z roku 1973 a tím dal možnost jednotlivým americkým státům rozhodovat o právu na potrat. Server New York Times připomíná, že řada konzervativních států poté potraty zcela zakázala. Několik dalších je zase výrazně omezilo.

  • Znečištění vzduchu v Evropě se za 20 let zlepšilo. V ovzduší kleslo množství škodlivých polétavých částic

    14. březen 2024
    Kvalita vzduchu

    Kvalita ovzduší se za posledních 20 let zlepšila. Podle nové studie polétavý prach v ovzduší za tuto dobu klesnul. I přesto ale stále 98 % Evropanů žije v oblastech, kde je podle WHO úroveň znečištění vzduchu zdraví škodlivá. Píše o tom server The Guardian.

    Barcelonský Institut pro globální zdraví zkoumal znečištění vzduchu v 35 evropských zemích, což zahrnuje přes 1400 evropských oblastí s více než 543 miliony lidí. Snížení pozorovali v celkovém objemu polétavých částic. U PM10 došlo k ročnímu poklesu o 2,72 %, u PM2,5 o 2,45 %. Pokles zaznamenaly i hladiny oxidu dusičitého v ovzduší a to o 1,72 %.

    I přes zlepšení ale 98 % Evropanů žije v oblastech, v nichž může být podle Světové zdravotnické organizace množství polétavých částic ve vzduchu i zdraví škodlivé. Jde o hlavně hodnoty částic PM2,5 a PM10, které mohou způsobovat řadu zdravotních problémů, včetně kardiovaskulárních onemocnění nebo rakoviny.

    Podle odhadů může v důsledku nezdravých koncentracích těchto částic pouze v Evropě předčasně zemřít až 400 tisíc lidí. Odborníci tvrdí, že by se dalo zhruba polovině těchto úmrtí zabránit, kdyby znečištění ovzduší odpovídalo hodnotám, které Světová zdravotnická organizace považuje za bezpečné.

    Ke zlepšení kvality ovzduší pomáhá například legislativa, třeba evropská směrnice o průmyslových emisích. Snížit znečištění se snaží i města, některá zavádějí v některých svých částech nízkoemisní zóny pro vozidla. I tak je ale znečištění, které produkuje energetický průmysl, teplárenství a automobilová doprava, stále významné.

  • Británie chce zamezit odkupu Telegraphu Spojenými arabskými emiráty. Zakáže vlastnictví tisku cizími státy

    14. březen 2024
    Noviny

    Britská vláda podpořila zákon, který má zakazovat zahraniční státní vlastnictví britského tisku. Legislativa tím reaguje na zamýšlený odkup mediálního koncernu Telegraph Media Group investiční společností RedBird IMI, která je napojená na Spojené arabské emiráty. Nový zákon má ochránit svobodu britského tisku. Upozorňuje na to server BBC.

    Zákon má zabránit zahraničním mocnostem odkup britských zpravodajských organizací, aby ochránil svobodu tamního tisku. Původně měla legislativa vlastnictví regulovat, ale řada britských představitelů napříč politickým spektrem požaduje přísnější kroky ve formě úplného zákazu.

    „Svoboda tisku je základem fungující demokracie. Svoboda tisku znamená svobodu od ostatních cizích vlád,“ uvedl Stephen Parkinson, člen sněmovny Lordů, který se zasazuje o co nejrychlejší přijetí legislativních změn.

    Investiční fond RedBird IMI se snaží získat Telegraph Media Group, pod niž patří tituly jako Daily a Sunday Telegraph nebo časopis Spectator Current Affairs, a to tak, že splatil dluhy předchozího vlastníka. Fond má ale přímou vazbu na vládu Spojených arabských emirátů, protože je ze 75 % vlastněn šejkem Mansúrem, který je viceprezidentem a místopředsedou tamní vlády.

    Britská vláda by měla zákaz zakomponovat do zákonu o digitálních trzích, hospodářské soutěži a spotřebitelích, který v současnosti projednává parlament. Týkat se bude zahraničního státního vlastnictví u britských novin a zpravodajských časopisů, na vysílací média se vztahovat nebude.

    „Nemůžeme ignorovat, že důvěra veřejnosti ve zpravodajství, parlament a politickou třídu v posledních letech výrazně poklesla. Pokud bychom dovolili cizím vládám vlastnit tak kritickou a citlivou část našeho národa, ještě více bychom poškodili důvěru veřejnosti v nás všechny, pokud by k tomu došlo,“ uvedla k nutnosti legislativy Tina Stowell, předsedkyně Výboru pro komunikace a digitální technologie a bývalá konzervativní ministryně.

  • Památková ochrana pro berlínské techno. Hudbu i kluby zapsali na německý seznam UNESCO

    14. březen 2024
    Klub

    Seznam dědictví UNESCO se rozroste o šest nových nehmotných položek v Německu. Mimo tradičního zpěvu nebo průvodu v maskách je mezi nimi i berlínská techno scéna. Hudební žánr i klubová scéna by tak měly oficiálně spadat pod kulturně-památkovou ochranu. Píše o tom server Deutsche Welle.

    „Je to další milník pro berlínské techno producenty, umělce, provozovatele klubů a organizátory akcí. Toto rozhodnutí nám pomůže zajistit, aby byla klubová kultura uznávána jako cenné odvětví hodné ochrany a podpory,“ komentoval zapsání na seznam Lutz Leichsenring, člen výkonné rady Clubcommission v Berlíně.

    O zapsání berlínského techna na seznam UNESCO se snažili představitelé techno a klubové scény už od roku 2021. Zasazovala se o to hlavně skupina lidí spojená s festivalem Rave the Planet. Jejich hlavním cílem bylo ochránit hudební žánr i podniky, jako je třeba Berghain nebo Tresor.

    Zapsání na seznam kulturního dědictví slavným berlínským klubům přinese třeba víc peněz na údržbu, ale taky kulturně-památkovou ochranu. Nachází se totiž často třeba v budovách nebo oblastech, které podléhají gentrifikaci.

    „Techno měli rádi mladí lidé z východní i západní části města, spojovalo je to. Potkávali se v prázdných továrnách, aby společně oslavovali svobodu. Nešlo o žádné hloupé texty, jen hudba, na kterou se dalo tancovat,“ řekl Dimitri Hegemann, zakladatel slavného klubu Tresor.

    Nehmotné kulturní dědictví UNESCO zahrnuje hlavně takové kulturní formy, které se pojí s lidskými tradicemi a tvořivostí a jsou pro danou oblast zásadní i generačně. Mimo berlínského techna se na seznamu nového německého kulturního dědictví UNESCO objeví dalších pět nehmotných památek. Mezi nimi třeba zpěv ve Finsterwalde, bavorský průvod v maskách Kirchseeon Perchtenlauf, šití gobelínů z Hesenska Schwälmer Weißstickerei, jablečný mošt Viez a také horolezectví v Sasku. V současnosti má Německo v na seznamu UNESCO celkem 150 zapsaných památek.