Universum: Katedra telekomunikační techniky tě vidí

26. listopad 2013

Že jste díky chytrému telefonu téměř pod neustálým dohledem, už asi víte. Sledování se ovšem nevyhnou ani ti, kteří používají ještě telefony s tlačítky. O projektu, který data mobilních telefonů analyzoval v akademickém prostředí, jsme mluvili v Universu.

„Můžeme tak získat informace třeba o tom, kolik lidí proudí denně mezi jednotlivými městy, kdy lidé běžně odjíždějí z domova do práce, kde se přes den zdržují a tak dále,“ uvádí doktorand na Katedře telekomunikační techniky FEL ČVUT Michal Ficek, který za sledováním mobilních telefonů stojí. Na projekt získal před několika lety prestižní stipendium, které mu umožnilo se mu plně věnovat.
„Využití podobných dat se nachází třeba i v případech nějakých extrémních situací – nehod, živelních pohrom, zemětřesení apod. –, kdy ve velmi krátkém čase zjistíte, jak a kde se lidé pohybují, a nějak na to můžete zareagovat,“ vysvětluje doktor Lukáš Kencl ze stejné katedry. „Sledujeme tak zajímavý trend, kdy se telekomunikační síť stává vlastně senzorem, který vypovídá mnohé o naší civilizaci po celém světě,“ dodal. Záznam Universa s Lukášem Kenclem si poslechněte tady.

Poznámka autoraData, která prozradí, kde se zrovna pohybujete, kdy jste volali a kam jste se přemístili, archivuje každý operátor a slouží hlavně policii nebo právě akademickým účelům. Na vyžádání u operátora je ale můžete získat o sobě samých i vy. Viz červencové Děrné štítky.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.