„Uprchlická krize je zanedbatelná ve srovnání se změnami, které způsobí rozvoj technologií,“ říká technooptimista Šebek

22. červen 2017

„Čeká nás další renesance,“ tvrdí profesor Michael Šebek, který věří, že strach z technologií je zbytečný. „V dějinách to vždy dobře dopadlo. Lidé už nebudou muset dělat práci, která je nebaví. Budou si moci najít zajímavější a mít čas na důležitější věci,“ předpovídá blízkou budoucnost, které říká renesance 2.0.

„Lidé se bojí, aby jejich profesi místo nich nevykonávali roboti a počítače. Jsou to docela legitimní obavy, ale já to vidím optimisticky.“ Podle Šebka je důležité, aby se změnil způsob, jakým se vzděláváme. Technologie vždy měnily společnost a lidé se podle něj přizpůsobovali zejména prostřednictvím změny systémů vzdělávání. Důležité je prý učit se především dovednosti, které jsou v neustále se měnícím světě univerzální.

„Internet poskytuje ve vzdělávání obrovské možnosti. Každý z nás má dnes k dispozici díky Wikipedii a jiným databázím větší znalosti, než měl americký prezident před dvaceti lety. A to dokonce zadarmo.“ Problém ale je, že někteří lidé toho neumí využít nebo je to nikdo nenaučil, dodává Michael Šebek.

Čeká nás prý také nový typ průmyslu, tzv. průmysl 4.0. Tovární výroba se vrátí zpět do rozvinutých zemí. Zákazníci budou své zboží vyžadovat stále rychleji a nebude čas dlouho a neekologicky produkty převážet přes půl zeměkoule. „Zpočátku se to rozvojových zemí dotkne, ale věřím v pokrok i tam. Lidé nebudou mít důvod se stěhovat,“ tlumí obavy z posílení sociálních nerovností profesor Šebek.

Terminátor - robot - vláda robotů

Proč ale pracujeme stále více, když už dnes technologie spoustu činností zastanou a automatizují? „Zvyšuje se nenasytnost. Někdo spočítal, že pokud by nám stačilo žít na stejné úrovni jako před sto lety, tak bychom mohli pracovat jen třetinu doby. Pracujeme pořád, protože potřeby jsou stále větší. A potřeby jsou vytvářeny novými možnostmi.“

Čtěte také

Prof. Ing. Michael Šebek, DrSc. působí na ČVUT v Praze, je vedoucím Katedry řídicí techniky na Elektrotechnické fakultě, vedoucím oddělení Kyberneticko-fyzikálních systémů v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky a také se podílí na vývoji softwaru pro návrh řídicích systémů. Napsal esej Průvodce po chaotickém světě, která vyjde ve 107. čísle revue Prostor. Můžete se také zúčastnit křtu, který proběhne v úterý 27. června v 19:30 v Hybernské 4 v Praze.

Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém jsme se zabývali robotickými právníky a programy, které napsaly samy sebe.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.