Uřízli mu ruce a skončil ve skladu. Nejstarší socha skejťáka na světě se vrátí na pražskou Folimanku

22. březen 2021

Praha měla první sochu skateboardisty na světě. Autorem bronzového jezdce na prkýnku, který stál od roku 1982 v parku na Folimance, je Jaroslav Hladký. Socha ale postupně zarůstala křovím a podobně jako zbytek parku ztrácela na lesku, až jí někdo v roce 2007 odřízl ruce, které zmizely někde ve sběru. Lokální patriot Pavel Friš před třemi lety sochu vypátral ve skladu Prahy 2 a je na dobré cestě vrátit skejťáka na své místo.

„V reálném kapitalismu park Folimanka neuvěřitelně zchátral. Pak proběhla revitalizace, ale v rámci ní oloupali z fontány od Bohumila Zemánka zbytky travertinu a uřízli poničenou sochu skateboardisty, kterou odvezli,“ popisuje nedávné zacházení s prostorem pod Nuselským mostem výtvarník a zakladatel projektu Vetřelci a volavky Pavel Karous.

Skejťáka na konci 70. let sochaři Hladkému pomáhal ztvárnit jeden z prvních jezdců na prkýnku u nás Petr Kotting. „Tenhle pan Hladký měl schváleno uměleckou komisí, že může být na Folimance socha skejťáka – to byl rok 1979. Tady to nikdo neznal. Jestli existovala jedna fotka? My jsme byli s těma skateboardama exoti,“ popisuje dnes už těžko představitelné začátky populárního sportu v Československu Petr Kotting.

Kotting sehnal Hladkému časopisy z USA, podle kterých mohl sochař modelovat, a ukázal mu, jak se na prkýnku jezdí, a tak se mohlo v roce 1982 instalovat.

„Téma lidského těla při nějaké sportovní aktivitě bylo poměrně běžné. Mimořádné je to, že je to právě věnováno skateboardistovi, což ani na Západě v té době nebylo běžné,“ říká Pavel Karous. Poničená socha ležela zhruba dvanáct let ve skladu městské části, pak po ní začal pátrat Pavel Friš. „Já jsem pojal úmysl ji vytáhnout zpátky na světlo, ideálně jí dodělat ruce a dát znovu na Folimanku,“ vypráví Friš nebo taky Vyšehradskej jezdec, jehož zásluhou se zanedlouho budou odlívat nové ruce z bronzu pro torzo skateboardisty.

Sochař Jaroslav Hladký se po dlouhých desetiletích znovu setkal se svým Skateboardistou

Na transparentní účet pod záštitou České asociace skateboardingu se téměř podařilo vybrat potřebné peníze a v tuhle chvíli čeká bezruký kluk na nové protézy v bronzařské dílně v Lysolajích. „V současnosti už jsou vytvořené nové ruce. Zatím sice v hliněném modelu, který je ale schválený od autora Hladkého, takže nebrání nic tomu, abychom je co nejdřív odlili,“ uzavírá Friš.

Jaké byly počátky skateboardingu v Československu? Jaký je příběh sochy skateboardisty na pražské Folimance? V jaké fázi je návrat poničené sochy na původní místo? Pusťte si celou reportáž.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.