V hitparádě pouštíme českou Lanu Del Rey i experimentální rap jako od Young Fathers

2. březen 2021

Začínáme sklízet hořkosladké ovoce karantény. Hudebníci nemají čas koncertovat, takže o dost víc skládají. A docela se to dá poslouchat! Dvaadvacáté kolo patří české verzi Lany Del Rey a experimentu jak od Young Fathers.

Říká si Kristy Hernandez, je jí osmnáct, narodila se na Kubě a zjevně má ráda Lanu Del Rey. Její track se jmenuje American Vibin', víc lanadelreyovsky ani pojmenovat nešel. Ani ve zvuku se nekoná žádné velké překvapení: jedna ku jedné Lana Del Rey, ovšem s rozkošně nepřesným frázováním a trochu legračním virblem.

Kristy je nepopiratelně talentovaná, zatím je ale z její tvorby moc zřejmá inspirace někým jiným – no, vždyť víte kým. Naše porotkyně Emma Smetana ale ke skladbě od Kristy neměla skoro žádné výhrady a myslí si, že American Vibin' míří k vítězství. Jestli souhlasíte, pošlete Kristy hlas! 

My s Jakubem jsme měli o něco větší radost z tracku lakonicky pojmenovaného UKoupaliště01. Možná že ten název ani nevymysleli členové dua mezi patry klid, ale algoritmus nahrávací aplikace v telefonu. To je fuk, song je to skvělej.

Několik skladeb v jedné, boží rapové intermezzo, velmi aktuální produkce. Emma si na tuhle skladbu přijde moc stará, my máme pocit, že Šimon a Matouš aka mezi patry klid mají okouzlující, osobitý zvuk, takzvaně ksicht. Ta instrumentálka? Paráda! 

Proč měla Emma tak dobrou náladu? Opravdu nebyla na nikoho nepříjemná? A podařilo se Jakubovi s Jonášem příliš přívětivou atmosféru ve studiu zvrátit?! Poslechněte si aktuální kolo hitparády neobjevených Startér, pošlete vlastní track nebo zahlasujte pro své favority! 

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.