V rozlehlém vesmíru Starfieldu je radost bloumat. Nové sci-fi RPG se bude hrát ještě za deset let

8. září 2023

Letošní herní rok je až nad očekávání bohatý a nemine měsíc, aby nevyšel co jeden, ale mnohdy i vícero titulů, které si alespoň na několik dní zvládnou podmanit hráčský diskurz. Září v tomto ohledu nepochybně patří Starfieldu, sci-fi RPG od studia Bethesda, v jehož vesmíru se můžete svobodně ztratit a dát naplno průchod svému vnitřnímu objevitelství.

První nová značka studia Bethesda po více než čtvrt století, tisíc planet, na kterých lze přistát, stovky hodin obsahu, to jsou jen některá z výrazných čísel, která se v souvislosti se Starfieldem skloňovala před vydáním. Příchod nové hry od Bethesdy (série The Elder Scrolls a Fallout) je bezpochyby jednou z největších událostí letošního herního roku, s kterou se pojí odpovídající očekávání – jak ta skeptičtější, že půjde o stejný titul podle šablony těch předchozích, pouze s vesmírným zaměřením, tak ta optimistická, podle kterých fenomén Starfieldu nahradí 12 let starý Skyrim.

Pravdu mají oba tábory zároveň, sci-fi opus od tradiční formule tvorby studia příliš neuhýbá, pouze ji transformuje do nového zasazení s odpovídajícími možnostmi - rozmanitými planetami, vesmírnými loděmi, které můžete řídit i stavět, i s příběhem, jež si do velké míry určujete sami. Jen pár dní po vydání už hráčská komunita stihla stvořit tisícovku modifikací a Starfield tak plní i další z tradic, na kterou jeho vývojářské studio takřka spoléhá. Dlouhodobá podpora komunity roky po vydání je pro ně samozřejmostí – s tím dobrým i špatným, co k tomu náleží.

Bude Starfield dominovat letošním výběrům o hru roku? Čím zaujme jeho příběh? Poslechněte si celý díl Questu o novém hitu na poli sci-fi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.