Vcelku slibné Colours of Ostrava

10. červenec 2012

Zoufání nad kvalitou tuzemských hudebních festivalů zdá se být takřka nekonečné.

Zatímco všemi směry za našimi hranicemi se už léta udávají akce, kam jezdí aktuální i zasloužilé hvězdy, u nás máme rozpočtem omezené Creepy Teepee a pak řadu velkých festivalů, které nabídnou pár zajímavých jmen a obalí je líbivým balastem. Zahraničním přehlídkám se snaží postupně vyrovnávat aspoň Colours of Ostrava.

Poslední větu trochu popírá jméno hlavní hvězdy festivalu, za kterou pořadatelé považují kanadskou zpěvačku Alanis Morissette, v tomto případě stačí dodat, že její nejúspěšnější album Jagged Little Pill vyšlo v roce 1995 a pak jsme o ní zas tak moc neslyšeli. Organizátoři tak musí litovat onemocnění hlasivek, které postihlo Björk, bez dalšího vystoupení této islandské divy na českém území totiž výsledný line-up ztratil hodně ze svého lesku.

I tak ale Colours of Ostrava nabízí poměrně dost premiér. Antony and the Johnsons vystoupí za doprovodu Janáčkovy filharmonie. Orchestrální pojetí popu, byť alternativního, celkem často překračuje hranici kýče, takže bude zajímavé zjistit, jak se s takovým aranžmá Antony Hegarty vypořádá. Strhující show by měli předvést rockoví psychedelici The Flaming Lips a kdo se třeba na internetu podíval na živá vystoupení androidí hudebnice Janelle Monáe, tuší že i její koncert by mohl být jednou z největších ozdob ostravského festivalu. A nesmíme zapomenout ani na americký smyčcoví Kronos Quartet, který pod hlavičkou projektu Uniko doplní finský akordeonista Kimmo Pohjinen a elektronik Samuli Kosminen.

Do slezské metropole zavítá také řada projektů, které se už českému publiku ve velmi dobrém světle představili. „Náhradníky“ za Björk se stali skotští post-rockeři Mogwai. Představí se i autoři opěvované desky Merriweather Post Pavillion Animal Collective nebo někým nadnášení a někým opovrhovaní Hjaltalín z Islandu.

01065254.jpeg

Stále bohužel platí, že kdybychom podobný výčet udělali u zajímavých festivalů konaných v Německu nebo třeba i v Polsku, obsahoval by určitě daleko více relevantních jmen. Ostravské Colours udělaly další malý krůček kupředu, ale i tak nezbývá než dramaturgům do budoucna popřát ještě více odvahy.

Colours of Ostrava (12. – 15. července)

autor: opí
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.