Ve Startéru bodují pohodáři. Ať už jde o nekonfliktní LARS nebo roztomilou Tresku jednoskvrnnou

31. leden 2023

Napříč soutěžní sedmičkou tracků v hitparádě neobjevených aktuálně hraje prim pohoda. A taky nekonfliktnost. Tu v našich uších představuje hlavně kapela LARS, jejímuž songu Not Alone byla (od Jonáše v minulém díle) vytýkána prvoplánovost a jakási sázka na jistotu. Treska jednoskvrnná zase boduje svou obrazotvorností, ale taky roztomilou náladou i temnými twisty v textech. Kdo obsadil novinkové sloty?

Sedmnáctiletá písničkářka Beata, která ve svém dosavadním katalogu střídá němčinu s češtinou, má jasno – nenávidí chemii a fyziku, hlavně pak třeba přeměnu skupenství. Filip se jí v den, kdy chvíli sněžilo, chvíli pršelo a chvíli svítilo slunce, vůbec nedivil. Písnička Sachen ho však donutila tvrdě roztát. „Je to dojemnej song, ve kterým není nic navíc,“ zaznělo ve studiu. A navíc donutil Terezu a Filipa oprášit němčinu.

S novinkou se přihlásil i songwriter a někdejší zpěvák pop-punkové kapely Call Tracy Vladimír Zemánek se svým bedroom popovým sólovým projektem Dim Haze. Skladba Stasis vrátila Terezu do dětství. Což je vždycky fajn. Zpěv ve zmíněné novince vykazuje notnou dávku naivity a vzduchem ve studiu létaly příměry k Blink-182 nebo Sum 41. „Ta přímočarost v tom je pro mě kouzelná,“ řekl Filip. Nakonec moderátorům ani tolik nevadily opakující se absolutní rýmy.

V 17. kole Startéru došlo dokonce i na kardio. Sice trochu nedobrovolně, ale projekt baskytaristy Ondřeje Stiebera nazvaný Kardio.FM nakonec spustil debatu o kopavosti zaslaného songu Udržet se i hledané výpovědi v jeho textu. Jedna otázka zůstává zatím nezodpovězená. Udrží se?

Který song 17. kola hitparády neobjevených je váš oblíbený? Ukažte mu lásku tím, že pro něj zahlasujete! Dále nám také můžete posílat vlastní hity na adresu starter@rozhlas.cz.

autoři: Filip Černý , Tereza Odehnalová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.