„Ve studiu jsem si připadala zavřená jak v polepšovně.“ Anna Vaverková vydá v květnu debutové album

8. březen 2023

Za své intimní, dojemné i pichlavé písničkářství si Anna Vaverková vysloužila nominaci na cenách Vinyla i české hudební kritiky Apollo. Na úspěšné debutové EPčko Roztomilá holka letos v květnu naváže dlouhohrající prvotinou Pozdravy z polepšovny. „Ten název vznikl z hlášky mého táty, který mi vždycky při odjezdu říkal, ať se polepším. A taky jsem si ve studiu při přípravách desky připadala jako zavřená v polepšovně,“ vysvětluje mladá písničkářka název chystaného alba.

„Vaše studio mi připomnělo buskování v Berlíně s naší kapelou The Flavians, kdy kolem nás lidé také procházeli a člověk se snažil, aby si ho všimnuli,“ komentuje Anna pocity z hraní v proskleném studiu Radia Wave. „Nikdy nám to ale moc nevyneslo, takže jsou to spíš hořkosladké vzpomínky,“ dodává vzápětí s tím, že nájem jim hraní na ulici nezaplatilo, ale zase se jim podařilo navázat sociální kontakty.

Čtěte také

Oproti EPčku Roztomilá holka nevznikaly skladby na debutovou desku u piana, ale s basou. „Když jsem si sedla k pianu, tak jsem psala věci, které mě už nebavily. K basovým linkám mám blízko i díky tomu, že jsem se dřív hodně pohybovala na drum’n’bassové scéně a taky jsem na basu chodila od čtrnácti na ZUŠku,“ objasňuje hudebnice jednu z výrazných změn mezi oběma nahrávkami. Absenci harmonického elementu oproti pianu bere u basy jako pozitivní věc, která ji nijak nelimituje, ale naopak vybízí k experimentování.

Které další nástroje budou na desce Pozdravy z polepšovny ke slyšení? A jak vnímá hraní po boku Anny její partner Liam Blomqvist? Poslechněte si celý rozhovor i pětici písní Sweet Spot, Ve snu, Polepšovna, Já tě mám a Čas, které zazněly naživo v našem studiu!

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.