Ve vlastní šťávě: 10 tipů, jak předejít ekonomické sebevraždě

23. březen 2015
Ve vlastní šťávě

Mým (někdy smutným) vedlejšákem je poradenství v oblasti krizového managementu. Někdy je radost, když se dostanete do firmy, která se jen kvůli menším zkušenostem a navzdory pracovitosti potácí na hranici krachu a která po vaší konzultaci a několika obratných manévrech začne během několika měsíců rozkvétat. Zdravé jádro a dobrý tah dělají skutečné zázraky. Smutné na tom je, že většina lidí a firem, které potřebují krizový scénář, o něj stojí až ve chvíli, kdy už nemají peníze. Je jedno, na jaké úrovni zkrachujete. To, co plebejec řeší v řádu statisíců, může boháč řešit v řádech milionů. Ale symptomy jsou vždycky stejné. Setkávám se s nimi tak často, že jsem si říkal, jestli by nepomohlo shrnout alespoň pár základních bodů. Třeba to někomu zachrání kůži, barák nebo manželství.

1. Můžete mít něco velmi rádi. Můžete to milovat. Ale to pořád neznamená, že je to dobrý kšeft. Myslete na to, než se na svém slaměném voru vydáte na cestu přes oceán plný žraloků.

2. Dělat něco, co zatím nikdo jiný nedělá, někde, kde to nikdo nedělá, by mohla být cesta. Ale první otázka, která by vás měla napadnout, zní: proč to tady nikdo nedělá?

3. Mezi vámi a vaším snem stojí zeď a tou je kalkulace. Jen na obyčejných počtech nakonec záleží, jestli ta zeď bude z oceli, cihel nebo perníku. Nepouštějte se do byznysu, dokud si nespočítáte, že je to fakt dobrý nápad.

03238060.jpeg

4. Až budete počítat ty protivné náklady, nešanujte nic a nikoho. Počítejte opravdu se vším. A hlavně s vlastní prací a vlastním časem.

5. Být ústřední postavou vlastního byznysu polechtá vaše ego. Ale ještě víc potěší pozorovat z nadhledu, jak váš nápad dostává tvar a barvu a prospívá – a vy přitom máte čas vypít si kávu, jet na dovolenou nebo pracovat s klienty a na rozvoji. Nikdo ve vašem podniku by neměl být nenahraditelný. Dokonce ani vy ne.

Čtěte také

6. I kdyby váš nápad byl tutovka, ve chvíli, kdy si na to musíte někde půjčit, riskujete docela dost. Jakmile nemáte dost peněz na postavení byznysu a nejméně rok provozu, buďte velice obezřetní.

7. Dělejte to, čemu rozumíte, nebo si na to sežeňte pistolníky. Učit se za pochodu a za vlastní peníze je sice dobrodružství, ale ne každé dobrodružství končívá šťastně.

8. Nelžete druhým ani sobě. Pravda vás doběhne.

00599786.jpeg

9. Měly by existovat tři scénáře. Jeden pravděpodobný, jeden ideální a jeden krizový. Buďte připravení na všechny tři varianty.

10. A když dojde na nejhorší, schopnost včas přiznat chybu a dokázat ustoupit s co nejmenší ztrátou vám může zachránit krk. Jinak můžete taky několik dalších let bydlet po ubytovnách nebo v krabici od ledničky.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.