Ve vlastní šťávě: Bedýnky plné dobrot

21. březen 2014
Ve vlastní šťávě

Jsou lidi, kteří když slyší o komunitních projektech, chytí se očima stropu, zamumlají něco o bláznivých hipících a jdou rychle pryč. Jsou lidé, kteří jakmile slyší o komunitních projektech, vzplanou jak fakule a bez ohledu na to, jestli se bude tahat z vody velryba nebo házet kamení na chladicí věž jaderné elektrárny, jdou do toho hrudí.

Takhle nějak jsem se já dostal k bedýnkám. Raději bych viděl bio zeleninu dostupnou všem, všude tam, kde se prodává jídlo. Raději bych viděl koncepční dotažené řešení. Jenže se nám prostě nějak neurodilo v té naší rozmilé kotlince. Bedýnky. Párkrát se kolem mě prohnaly. Ze začátku mě odradila jejich cena a skutečnost, že jejich obsah je vždycky tak trochu tajemstvím alchymisty. Svůj názor jsem musel letos přehodnotit. Na farmě v Žatci jsem koupil velikánskou bedýnku plnou nádherné zeleniny. Cena byla slušná a bylo tam toho tolik, že jsem to nedokázal zpracovat, ani když jsem vařil dětem na táboře.

V polovině zimy jsem zaznamenal veliký zeleninový deficit a jal jsem se žhavit telefon do Žatce a byl jsem ochotný si tam dojet. A zjistil jsem, že nemusím. Prostě se zaregistruji a v určený den, třeba jednou týdně, si vyzvednu svůj nákup na Proseku nebo v centru. Na Vysočině, jižní Moravě a v Praze dokonce vznikly takzvané KPZ – komunity podporující zemědělce. KPZ přišla na skvělý způsob, jak dát peníze tomu, kdo je dostat má. Platí přímo farmáři, a to tehdy, kdy peníze nejvíc potřebuje. On na oplátku dodává zeleninu, když ji nejvíce potřebují členové KPZ. Není to tak složité. Dělají to Pospíšilovi nebo Machovi pro Brno, Jihlavu a Bíteš. V Praze se o koordinaci KPZ stará Pro-Bio Liga v rámci projektu Komunitní zahrada Kuchyňka.

02194009.jpeg

Z jedné bedýnky mohu vařit celý týden, ale hlavně mi odpadá starost se čtením etiket a řešením dilemat, odkud to u všech všudy je a co v tom asi všechno může být. Pěstitele i jeho zeleninu znám osobně. Slovy hraběte Kratzmara – primitivní, ale účinné. Že je to příliš komunitní? Nenechte se mýlit. V Londýně rozváží známá firma bedýnky s prvotřídní zeleninou po prominentní čtvrti s dodáním až do domu. Já si pro tu svou klidně skočím a každou další bedýnku beru jako kuchařskou výzvu – učí mě vařit věci, které bych si normálně neuvařil. Znovu jsem oprášil recepty na černý kořen, topinambur, ředkev, řepu, aronii a spoustu bylin. Nevím, jak vám, mně se to docela líbí.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka