Ve vlastní šťávě: Hipsteři hýbou kulinární scénou

8. listopad 2015
Ve vlastní šťávě

K smrti rád si dělám srandu z hipsterů. Faktem je, že co se začaly objevovat ty podivné zjevy na kolech po babičce, v upnutých kalhotách pastelových barev na kšandách, s pruhovanými fuseklemi a námořnickými tričky, s plnovousem, legračním tetováním, s podholenou patkou a v brýlích, které dobrá polovina z nich ani nepotřebuje, získal jsem další terč pro občasné štulce a taky jsem se začal po dvaceti letech holit žiletkou pěkně dohladka.

Ale buďme spravedliví. Právě díky hipsterům se rozhýbaly stojaté vody české kulinární scény. Zatímco začala skomírat retro vlna zakládající si na oprašování turka v duritce a gothaje s cibulí, zjistil jsem s překvapením, že pořádný progres v gastronomii je tady téměř výlučně v rukách hipsterů. Tedy i když je pojem hipster poněkud mlhavý a hodně lidí si s ním ještě neví rady, jednoduchá definice by mohla znít: „rebel bez příčiny“, nebo „všechno špatně“.

Tedy – všechno, co se tady dosud dělo nebo děje, je neuspokojivé, trapné a hodné překonání. Jakýkoliv náznak sympatií vůči čemukoliv, co zavání mainstreamem, je ubohost a patolízalství. Hipster si zakládá na tom, že poslouchá hudbu, kterou nikdo nezná, a pokud zná, je nejvyšší čas obměnit playlist. I když se to může jevit jako lehká porucha osobnosti, v gastronomii to může znamenat progres, když pomineme aroganci a povýšený přístup.

Čtěte také

Právě díky hipsterům a jejich neutuchající touze neustrnout a být stále o dva kroky dopředu, stranou nebo pozadu – zkrátka jinde než celý zbytek světa – si můžete dopřávat vynikající výběrovou kávu, objevit skutečně skvěle řemeslně zpracované jídlo a každý, kdo si zvolil alternativní cestu ve stravování, může i díky hipsterům obědvat vegetariánsky něco jiného než smažený sýr. I kdyby tahle póza přestala jednoho dne všechny hipstery bavit, pro naši současnou kulinární scénu jsou nade vši pochybnost pozitivním přínosem.

03506887.jpeg

Jednou z věcí, kterou s sebou tento trend nese, je osidlování průmyslových a dělnických čtvrtí, budování klubů, kaváren, pekárniček a cukráren pod oblouky viaduktů a ve starých továrnách. Všude, kde zahlodal zub času a kde to právě netáhne, je pro hipstery země zaslíbená. Není tedy divu, že po několika měsících začnou končiny, kde přes zajímavou architekturu a genia loci tak trochu chcíp pes, znovu ožívat a přitahovat zájem zákazníků. Čím víc to ale frčí, tím míň je to ovšem hip – a proto hipsters postupně osidlují další a další průmyslové zóny a dělnické čtvrti.

Čtěte také

Zda to je, nebo není dobře z hlediska gentrifikace, si můžeme rozmyslet každý za sebe. Za mě je to progres a pozitivní trend. Pokud dotyčný maká, tvoří, vytváří další pracovní místa a platí nájem, tak protestovat proti gentrifikaci mi trochu zavání komunistickou manýrou. A hipsterům se můžeme dál pošklebovat, ale lví podíl na přeměně tváře města a současné gastronomie u nás se jim rozhodně nedá upřít.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.