Ve vlastní šťávě: Jak se krachuje

9. prosinec 2011
Ve vlastní šťávě

Člověk se upíše lecčemu, když má sen, kterému věří. Je tady něco, o čem jste z hloubi duše přesvědčeni, že je správné a dobré. Jenže víra, že je něco správné a dobré, ještě neznamená, že to bude fungovat.Když chcete dělat kšeft, musíte to umět dobře spočítat.

Když to začne hezky s rozběhem, nadšením a optimismem, zdá se, že nic není nemožné. Potom se začne krátit dech, docházejí peníze a rostou dluhy. Kdy přijde ten správný moment, kdy přiznáte, že jste to neuměli dobře spočítat? Že jste udělali chybu? Jídlo bylo dobré, nápad třeba taky, ale jedna kytka jaro nedělá.

A tak si začnete říkat, jak se dá vlastně skloubit dobrý nápad a správný přístup s kvalitním marketingem, aby se to celé tak nějak vyplatilo? A začnete přemýšlet nad tím, proč prosperují firmy, které vyrábí jídlo jakoby kouzlem, pomocí potravinářské chemie. A jak to, že profitují řetězce rychlých občerstvení, které jsou sice rychlé, ale jen sotva vás občerství.

Nejsem odborník na marketing, ale něco jsem za ten rok přece jen zjistil. První a asi nejdůležitější rozhodnutí je, co a komu vlastně budete prodávat. Druhé kolik to stojí a za kolik to musíte prodat, aby se to vyplatilo. Je logické, že na vstupu by to moc stát nemělo a obratem ruky z toho musíte udělat něco, za co vám lidé rádi a dobře zaplatí. A to by asi byla odpověď jedné dámě, která si stěžovala, že mrkev je levná, tak proč od ní tedy chtějí v kavárně tolik peněz za kousek mrkvového dortu?

02504584.jpeg

Odpověď je prostý rozklad ceny. Kolik stojí doprava, etiketa, obal, provoz kuchyně a v neposlední řadě, když začnete vydělávat nějaké peníze, tak i zálohy na různá pojištění a daně. A málem bych byl zapomněl na jednu věc. Práce a čas. To je totiž něco, co se v obecném povědomí nepovažuje za náklad. Hezky tenhle názor vyjádřil Homer Simpson, když řekl: „Řemeslníci jsou největší podvodníci. Účtují si práci i materiál!“ A já takhle třeba zjistil, že když dělám dobrý humus a chtěl bych se tím živit, musel bych ho prodávat 40 kilo denně. A to už je fakt někde jinde.

Takže držím palce každému, kdo věří, kdo má dobrý nápad a je vytrvalý a rozhodnutý NAVZDORY podpoře drobného podnikání u nás vytrvat a živit se poctivou a dobrou prací. A třeba v sobě lidé najdou ochotu platit za kvalitní práci o něco víc než za průmyslový plebs.

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.