Ve vlastní šťávě: Novoroční oldschool drink

21. prosinec 2012

Je tady konec roku. Chtěl bych vám všem, kdo laskavě čítáte rubriku Ve vlastní šťávě, poděkovat.

Za trpělivost, za vaši pozornost a přízeň, díky které se pořad Ve vlastní šťávě dočkal dalšího roku své existence. Působí mi velikou radost, že za dobu existence Šťávy se u nás v Česku věci pomalu, ale jistě obrací k lepšímu, alespoň pokud jde o gastronomii. Třeba se to jen zdá, ale tlachalů a tlučhubů jako by ubylo, lidé začali mnohem víc vařit a objevovat nové ingredience a recepty.

A můj názor je, že pokud jde o jakýkoliv praktický obor, je vždycky namístě praktikovat, praktikovat a praktikovat. Takto získaná zkušenost má mnohem větší cenu než moudro stažené z internetu nebo odposlouchané třeba v rozhlase. Tak. A abychom tady s příchodem nového roku neseděli jen tak na sucho, přikládám recept na novoroční drink v oldschool stylu.

Nachystejte si kandovanou pomerančovou kůru, rozinky, vypeckované datle, sušené švestky a další vhodné dužinaté sušené ovoce. Všechno hezky uložte do mísy a nalijte na ovoce dva litry dobrého černého čaje s citrónem a přidejte šťávu ze dvou pomerančů, celou skořici, hřebíček, badyán a pár kuliček nového koření. Přes mísu položíte kovový rošt. Na rošt rozmístíte celé kilo kostkového cukru (sledujete ty archaické prvky?) a důkladně ho pokropíte jemným rumem nebo dobrou domácí pálenkou. V místnosti zhasněte všechna světla a potom cukr zapalte. Objeví se sytý modrý plamen a hořící cukr se začne tavit a pomalu odkapávat do mísy na ovoce. Jakmile plamen uhasne, můžete nachystaný drink rozlévat do sklenic a do každé z nich přidat něco ovoce.

Podobně se připravoval takzvaný ruský čaj, kdy do sklenice s čajem necháte odhořet cukr nasycený vodkou, a Johny Depp se podobným způsobem sjížděl ve filmu „Z pekla“ absintem. Blahopřeji! Vy jste si právě nachystali nefalšovanou krambabuli. A pokud jde o občerstvení na silvestrovskou veselici, jak říkal klasik, je jedno, co si dáte k večeři, stejně to dopadne jako bramborový salát nebo lečo. Nicméně je čas slavit, takže pokuste se netrávit celý den v kuchyni a hoďte na mísu spoustu dobrých věcí s olivami, nakládanými papričkami a okurkami a spoustou chleba a užijte si poslední den v roce 2012, jak se patří! Přeji vám všem, posluchačům Radia Wave, šťastný rok 2013, hodně úspěchů doma i v práci, dobré trávení, a ať vám plotna nevystydne.

02792304.jpeg
autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio