Večerníček pro Satana. Film Yes, God, Yes o objevování masturbace na katolické střední je rebelský jen naoko

13. listopad 2020

Čelisti apelují na své posluchače a zejména posluchačky, aby nezanedbávali svůj zdravotní stav. O tom, že například takové cysty mohou být záludnější než spolupráce s filmovým mágem Tommym Wiseauem by mohl vyprávět legendární „Mark“ Greg Sestero, který je hlavní hvězdou čerstvého bijáku o zdivočelém patologickém výrůstku. Věřte, že tady nepomohou ani kila léčivých bylin a slov Petra Boušky, ani gynekologický výzkum oceněný 465 lety vězení.

Preventivnímu samovyšetření se v novince Yes, God, Yes chtěla zajisté příkladně věnovat i hvězdička seriálu Stranger Things Natalia Dyer, ale trochu se to zvrtlo. Objevování masturbace na katolické střední škole je sice slibným tématem, které dokáže oslovit nejen vyhasínající kominíky české muzikálové scény, záleží však na tom, jak si s ním tvůrci… no, zkrátka vyhrají.

Střízlivých 78 minut napovídá, že režisérka Karen Maine vykročila správným směrem, jenže podle Aleše nebyla schopná ani tuto stopáž naplno využít. „Já jsem jako absolvent křesťanského gymnázia cílová skupina, ale nenadchlo mě to,“ brblá.

„Je trochu moc opatrnej a velice cudnej. Očekával bych, že film s takovou zápletkou do toho takzvaně řízne víc. Na druhou stranu příjemnej screensaver. Plyne, aniž by vás nějak urážel, cením sympatický postavy,“ brání decentně Tonda indie komedii, která vznikla na motivy jedenáctiminutového kraťasu a tak trochu u něj bohužel ustrnula.

„Sedmkrát víc času a pětkrát míň témat, než by to potřebovalo. Jsem strašně rozpačitej, je to v něčem hrozně naivní a plochý, i když postavený na zajímavym půdorysu, kterej vás okamžitě vtáhne. Pro mě je to film, kde není ani vábení Satana, ani volání Boha,“ dává za pravdu Alešovi obdobně rozmrzelý Vítek a slova útěchy už nenachází ani Tonda.

„V Houbě na útěku se masturbuje zhruba stejně jako v Yes, God, Yes – takže moc ne,“ shrnuje debatu o aktuálních filmových mykózách. A tak je to pokaždé, když se na něco příliš těšíte.

Budou filmy ze střední vždycky jen střední? Co dostaly Čelisti za maturitu? Přešla Dolly Parton z žánru country na (od)dechovku? Co na ní kromě talentu všechny nejvíc fascinuje a proč zrovna prsa? Přežil Vítek ve zdraví závod odolnosti na skotské vysočině, nebo měl raději vyrazit na rande s Alzheimerem? Troufá si Tonda na propojení tří stran pyramidy v AZ-kvízu? Kolikrát zamítla matrika Alešovu žádost o přejmenování na Zeusa? Komu letos nejmasivněji zhoubovatěl mozek? Čí prdy hnijí? A kdo je už definitivně zralý na plínu? Poslechněte si Čelisti a posuďte sami.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.